Qatıqla bu yeməkləri YEMƏYİN
Qatıq, xüsusilə bağırsaq sağlamlığı üçün çoxsaylı sağlamlıq faydaları ilə tanınan, geniş şəkildə istehlak edilən süd məhsuludur. Tərkibində sağlam həzm sistemini dəstəkləyən və immuniteti gücləndirən canlı bakteriyalar olan probiyotiklər var.
Bununla belə, qatığın faydaları müəyyən qidalarla birləşdirildikdə zərərə çevrilə bilər, çünki uyğun olmayan birləşmələr həzmi poza, bağırsaq disbalansına səbəb ola bilər və ya digər sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
News24.az qatıqla yeyilməsi məsləhət görülməyən bəzi qidaları təqdim edir.
BALIQ
Qatığı balıqla birləşdirmək bağırsaqlarınıza mənfi təsir göstərə biləcək ümumi pəhriz səhvidir. Qatıq və balıq əks xüsusiyyətlərinə görə uyğun gəlməyən qidalardır. Birlikdə istehlak edildikdə, həzm sistemində balanssızlığa səbəb ola bilər, bu da şişkinlik, həzmsizlik və ya səpgilər və allergiya kimi dəri xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Bu birləşmə bədəndə toksinlərin həddindən artıq istehsalına səbəb ola bilər.
MANQO
Həm yoqurt, həm də manqo faydalı olsa da, onları birlikdə yemək bəzi insanlarda turşuluq və həzm pozğunluğuna səbəb ola bilər.
Manqo təbii olaraq şirindir, yoqurtun isə bir az turş dadı var. Bu əks quruluş mədənin pH balansını poza və xüsusilə mədəsi həssas olan insanlarda həzmi yavaşlada bilər.
SOĞAN
Soğan bir çox pəhrizin əsas tərkib hissəsidir, lakin onları qatıqla istehlak etmək həzm sisteminin pozulmasına səbəb ola bilər. Soğanın bədənə isidici təsiri olduğu halda, qatıq sərinləşdirici təsirə malikdir. Bu xüsusiyyətlərdə ziddiyyət şişkinlik, qaz və ya mədə narahatlığına səbəb ola bilər. Həzm sistemi zəif olanlar üçün bu birləşmə xüsusilə zərərli ola bilər.
SÜD
Süd və qatıq süd məhsulları qrupundan olsa da, birlikdə istehlak edilməməlidir. Qatıq və süd fərqli şəkildə metabolizə olunur və bu iki maddə birlikdə qəbul olunduqda bəzən həzmsizliyə və ya bağırsaqda şişkinlik/toksin yığılmasına səbəb ola bilər.
Günel Məlikzadə