Qaynadılmış süddə quş qripi virusu tam məhv olur
Icma.az, Azpost portalına istinadən məlumat yayır.
ABŞ-da aparılan yeni araşdırma quş qripi virusunun süddəki davranışı ilə bağlı mühüm nəticələr ortaya qoyub.
AzPost xəbər verir ki, alimlər təsdiqləyiblər ki, pasterizasiya prosesi H5N1 virusunun bütün yoluxdurucu xüsusiyyətlərini məhv edir və məhsulu insan istehlakı üçün tam təhlükəsiz hala gətirir. Nəticədə süddə yalnız zərərsiz virus fraqmentləri qalır.
Araşdırma əvvəlki ehtimalları da təkzib edib. Belə ki, bəzi mütəxəssislər pasterizə olunmuş süddə virus izlərinin qalmasının immun sistemində “oral tolerantlıq” yarada biləcəyini güman edirdilər. Lakin aparılan təcrübələr göstərib ki, adi pasterizə olunmuş süd içənlərlə virus izləri olan süd qəbul edənlər arasında immun cavab baxımından heç bir fərq yoxdur.
Mütəxəssislər xüsusilə xəbərdarlıq edirlər ki, xam süd ciddi təhlükə daşıyır. Təcrübələrdə aktiv H5N1 virusu olan pasterizə olunmamış süd verilən laboratoriya heyvanları bir neçə gün ərzində tələf olublar.
Eyni zamanda alimlər mövcud immunitet faktoruna da diqqət çəkiblər. Sınaqlarda H1N1 kimi mövsümi qrip ştamına qarşı immuniteti olan siçanlar H5N1-ə qarşı da tam qorunma nümayiş etdiriblər. Bu, insanların əvvəlki qrip xəstəlikləri və ya vaksinasiya nəticəsində formalaşan immun yaddaşının əlavə müdafiə təmin etdiyini göstərir.
Paylaş

