Qənnadı məmulatları alarkən diqqətli olun: Bu halda həyatınız üçün ciddi təhlükə yarana bilər KONKRET
Konkret.az portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.
Qida rasionumuzda geniş istifadə olunan məhsullardan biri də qənnadı məmulatlarıdır. Bu məhsullar unlu və şəkərli qənnadı məmulatları olmaqla iki qrupa bölünür. Hər biri də tərkibi, qidalılıq dəyəri və hazırlanma texnologiyasına görə digərindən fərqlənir. Unlu qənnadı məmulatlarının peçenye, pryanik, vafli, tort, piroq, keks və s. kimi növləri var. Şəkərli qənnadı məmulatlarına isə marmelad, karamel, şokolad, mürəbbə, cem, povidlo və sair aiddir.
Bəs qənnadı məmulatları alarkən nələrə diqqət etməliyik?
Mövzu ilə bağlı qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert İlkin Şirinov KONKRET.az-a açıqlamasında bildirib ki, qənnadı məmulatları ilk növbədə vizual görünüşcə göz oxşayan formada olmalıdır:

“Məhsulun üzərində Azərbaycan dilində markanın olması vacibdir. Üzərində qeyd olunan yazılar isə aydın və səlist oxunmalıdır. Tərkibində olan qatqılar, şəkərin faizi düzgün göstərilməlidir. Həmçinin yararılıq, bitmə müddəti və saxlanma şəraiti məhsulun üzərində qeyd olunmalıdır.”
Ekspert bildirib ki, günəş şüasından və rütubətdən qorunan məhsulların saxlanma şəraitinə düzgün riayət edilməlidir:
“Məhsulun qablaşdırılan qutusu, yəni selofan paket tam zədəsiz olmalıdır. Çünki onun tərkibinə hər hansı yad cismin və hava kütləsinin daxil olması fəsadlara yol aça bilər. Qənnadı məmulatları seçərkən isə məhsulda rəng boğunuqluğu, ləkə varsa, alınması düzgün deyil.”
Aynurə İsmayıl
KONKRET.az


