Qida qablaşdırmasında olan kimyəvi maddələr xərçəngə səbəb ola bilər
Unikal.az saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
İsveçrə, Fransa və ABŞ-dən olan beynəlxalq alimlər qrupu qida qablaşdırmalarından və ultra emal olunmuş qidalardan əldə edilən sintetik kimyəvi maddələrin sağlamlığa mənfi təsir göstərdiyini açıqlayıb.
"Unikal" xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, alimlərin sözlərinə görə, bu cür qablaşdırmalar xərçəng, ürək-damar patologiyaları, metabolik pozğunluqlar, neyrodegenerativ və reproduktiv pozğunluqlara səbəb ola bilər.
Bisfenollar, ftalatlar və PFAS kimi qida ilə təmasda olan kimyəvi maddələr (FCC) qidaya daşınma və emaldan tutmuş qablaşdırma və hazırlığa qədər müxtəlif mərhələlərdə daxil olur. Xüsusi təhlükə, tərkibində yalnız sintetik əlavələr deyil, həm də qablaşdırmadan zərərli birləşmələri aktiv şəkildə udmaqda olan ultra emal olunmuş qidaların (UPF) artan istehlakıdır.
Tədqiqatın aparıcı müəllifi Jane Munke görə, müasir qablaşdırılmış və ultra emal olunmuş qidalar rahat və dadlı olsa da, çox vaxt mikroplastik və təhlükəli kimyəvi maddələrin mənbəyidir. Lakin onların sağlamlığa təsiri hələ lazımi səviyyədə öyrənilməmişdir.
Alimlər qida sənayesində kimyəvi maddələrin istifadəsinə daha sərt nəzarət, daha təhlükəsiz qablaşdırma materiallarının hazırlanması və UPF istehlakının azaldılması daxil olmaqla, qaydaların yenidən nəzərdən keçirilməsinə çağırırlar.
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:100
Bu xəbər 19 May 2025 15:58 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















