Qoyun əti hamıya yaramır Dietoloqdan Qurban Bayramı XƏBƏRDARLIĞI
Sherg.az portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
Qurban bayramı müsəlman dünyasında sevinclə qeyd olunan müqəddəs bir bayramdır. Bu bayramda insanlar dini borc olaraq qurbanlıq heyvanlar — əsasən qoyun, keçi və dana — kəsirlər. Bayram süfrələrində əsas yer ət yeməklərinə verilir. Hər evdə kabab, qovurma, dolma kimi ətli təamlar hazırlanır. İnsanlar yaxınlarını ziyarət edir və bir-birilərinə qurban payı aparırlar. Lakin bu günlərdə sağlamlıq məsələləri də diqqətdən kənarda qalmamalıdır.
Dietoloq Sevinc Həsənzadə “Sherg.az”a bildirib ki, artıq müqəddəs Qurban Bayramı ərəfəsindəyik:
“Bu günlərdə deyə bilərik ki, bir çox evlərin süfrələrində qoyun ətindən hazırlanan yeməklər olacaq. Lakin qoyun ətinin faydalı olması ilə yanaşı zərərli tərəfləri də var və elə şəxslər var ki, onlara bu əti yemək olmaz. Amma faydaları da var ,Qoyun ətinin tərkibində B qrupu, E,D,K vitaminləri, su, zülal, fosfor, sink, selenium, kalium, kalsium, maqnezium var. Tərkibində olan faydalı minerallar və vitaminlər sayəsində bədənə qüvvət verir, qanı artırır, orqanizmin itirilmiş enerjisini bərpa edir. Qoyun əti mədə-bağırsaqda turşuluq dərəcəsini artırır və buna görə də gec həzm olunur. Buna bağlı olaraq qastriti, reflüks, yüksək turşuluqla bağlı mədə problemləri olan şəxslərə qoyun əti yemək olmaz. Eyni zamanda qan təzyiqi yüksək olan, şəkərli diabet xəstələri, qaraciyər xəstəlikləri olan şəxslər də ehtiyyatlı olmalıdırlar. Qoyun əti ilə birlikdə içilən içkilərə də diqqət etmək lazımdır. Qazlı içkilər və şəkər miqdarı çox olan meyvə şirələri ilə birlikdə istehlak edilən zaman reflüks xəstəliyinin yaranma riskini artırır. Buna görə də su və ayrana üstünlük vermək məsləhətlidir. Qurban bayramında hazırlanacaq xörəklərdə yağsız və ya az yağlı ətlər seçilməlidir. Onu da deyim ki, nəinki bayram günlərində, hətta adi vaxtlarda belə insanlar əksər hallarda qidalanmalarına diqqət etmirlər. Nəticədə isə sonradan belə insanların artıq kilo problemi yaranır. Həmçinin piylənmə dərəcəsi riskli qrupa daxil olan adamların bayramdan sonra real piylənmə xəstəsi kimi ciddi müalicə alması lazım gəlir. Yağlı ətlərin doymuş yağ turşularından ibarət olması və pis xolestrini qanda artırmasını bilib, qovurma, qızartma (qoyun ətindən bişmiş yeməkləri) çox yeməməliyik. Bu cür yeməklər ürək, qan-damar xəstələri, şəkər, təzyiqi yüksək olan insanlarda xüsusilə məhdudlaşdırılmalıdır. Bu səbəbdən də bayramda yağsız və ya az yağlı ətlər seçilməlidir”.


