“Qurban ətini bu cür saxlamaq lazımdır, əks halda…” Ekspertdən VACİB TÖVSİYƏ KONKRET
Konkret.az saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
Qurban bayramında kəsilən heyvanların ətinin düzgün şəkildə saxlanması həm sağlamlıq, həm də israfçılığın qarşısının alınması baxımından xüsusi əhəmiyyət daşıyır. Maraqlıdır, qurban əti necə saxlanmalıdır?
Qida mütəxəssisi Ağa Salamov KONKRET.az-a açıqlamasında bildirib ki, qurban ətlərinin kəsimi sanitar-gigiyena qaydalarına uyğun şəkildə aparılmalıdır.

“Kəsildikdən sonra ət müəyyən müddət dinləndirilməlidir: xırdabuynuzlu heyvan ətinin 12, iribuynuzlu heyvan ətinin isə 24 saat dinləndirilərək istifadəyə verilməsi məqsədəuyğundur.
Ət ev şəraitində dinləndirildikdən sonra +2 ilə +4°C temperaturda olan soyuducuda maksimum 48 saat saxlanılmalı və bu vaxt ərzində ərzində istifadə olunmalıdır. Əgər əti uzun müddət saxlamaq istəyiriksə, onu -18°C temperaturda dondurmaq və bu şəraitdə 3 ayadək saxlamaq mümkündür”.
Ekspert qeyd edir ki, otaq temperaturunda aparılan emal prosesi çox uzun çəkməməlidir
“Məsələn, dolmanın bükülməsi, ətin doğranması və bişirilməsi 1-1,5 saat ərzində tamamlanmalıdır. Ət bişirildikdən sonra uzun müddət otaq temperaturunda saxlanmamalı, isti halda süfrəyə verilməlidir. Bu, ətin çirklənməsinin və qida zəhərlənmələrinin qarşısını almaq baxımından vacibdir”.
Aynurə İsmayıl
KONKRET.az


