Icma.az
close
up
RU
Restoranlarda zəhərlənməmək üçün nələrə diqqət etməliyik? Ekspet rəyi

Restoranlarda zəhərlənməmək üçün nələrə diqqət etməliyik? Ekspet rəyi

Bakupost saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.


Xəbər verdiyimiz kimi, aprelin 19-da Bakıda yerləşən "Venesiya" şadlıq sarayında kütləvi zəhərlənmə hadisəsi baş verib. 50-yə yaxın insan dəqiqləşdirilməmiş bakterial qida zəhərlənməsi diaqnozu ilə xəstəxanalara yerləşdirilib.

Qida Təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova Bakupost.az -a açıqlamasında bildirib ki, mikrobioloji çirklənməyə məruz qalmış qidalar zəhərlənməyə səbəb olur:

“Belə xoşagəlməz hallar bəzən yeməklərin qarışmasına, bəzən də köhnə olması, düzgün saxlanılmamasına görə baş verir. Kütləvi məclislərin keçirildiyi restoranlara, şadlıq saraylarına aidiyyəti qurumlar tərəfindən nəzarət olunmalıdır. Bundan başqa hər bir restoranın keyfiyyətə nəzarəti və sanitar normalara riayəti təmin edən şöbəsi olmalıdır. Qida zəhərlənmələrinin ağır forması ölümlə nəticələnə bilər. Sağaldıqdan sonra bir müddət də metobalizm yavaşlayır, həzm sistemi öz funksiyasını tam yerinə yetirə bilmir”.

Məhsəti Hüseynova qeyd edib ki, şadlıq saraylarında bir toyda istifadə olunmayan soyuq qəlyənaltıları, çərəzləri növbəti toylarda istifadə edirlər. Zəhərlənmə halları daha çox salatlardan baş verir, bu da onların çox vaxt köhnə olduğunu deməyə əsas verir. Turşular, əsasən də pomidor turşusu, kolbasa və sosislər, mayonez və souslu kremlər, dəniz məhsulları, saxta kürülər, kremli tortlar, dondurma, quş yumurtalarından hazırlanan salatlar zəhərlənməyə səbəb olur, bunlar risk qrupuna aid qidalardır:

“Düzgün şəkildə saxlanılmadığı üçün tərkibində mikrobioloji dəyişikliklər baş verir. Bu da qidanın xarab olmasına səbəb olur. Yaz və yay aylarında qidalar daha tez xarab olur. Toylarda belə qidalardan uzaq durmaq lazımdır. İsti yeməklərə üstünlük vermək lazımdır. Yaxşı olar ki, ət yeməyi yeyiləcəksə, bir növ ətdən ibarət yemək yeyilsin. Yəni eyni vaxtda həm mal, həmq oyun, həm də toyuq və balıq yeməkləri yemək olmaz. Meyvələri yeməkdən öncə və ya saat yarım sonra qəbul etmək lazımdır. Yeməkdən sonra vitamin C tərkibli turş meyvələri yemək daha faydalıdır, həzm prosesini asanlaşdırır. Yeməkdən sonra gətirilən tort və dondurma isə həzmi çətinləşdirir, bunları yeməmək daha yaxşı olardı”.

Qida mütəxəssisi Asim Vəliyev deyir ki, restoran sahibləri qidaların alınması, saxlanması, hazırlanmasına nəzarət etmirlər. Mətbəx işçiləri qidaları hazırlayarkən ciddi pozuntulara yol verirlər. Nəticədə isə qida zəhərlənmələri baş verir və insanların həyatı təhlükəyə atılır:

“Məhsullar yetişdirilərkən müxtəlif gübrə və dərmanlardan istifadə olunur. Nəticədə bu məhsulun tərkibinə təsir edir və insan orqanizminə düşdüyü zaman toksiki təsir göstərir. Həmçinin yüksək risk qrupuna aid ət və ət məhsulları, süd və süd məhsulları da zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Bəzi salatların hazırlanmasında istifadə olunan konservləşdirilmiş məhsullardan da, həmçinin salatlara vurulan mayonezdən də zəhərlənmə halları baş verir. Çox vaxt restoran və şadlıq sarayları qida məhsulu alarkən ucuz olsun deyə açıq şəkildə satılan, düzgün saxlanılmayan, yüksək risk qrupuna daxil olan qidaları alır və qonaqlara təqdim edirlər”.

Qida texnoloqu Ağa Salamovun sözlərinə görə, qidaların hazırlanması, saxlanması, daşınması və təqdimatında buraxılan kobud səhvlər qida zəhərlənməsinə səbəb olur. Məsələn, ət, balıq, toyuq, yumurta, mayonez kimi məhsullardan hazırlanan qidalar hamısı risk qrupuna daxildir. Pomidor, xiyar kimi tərəvəzlər isə torpaqda yetişdiyi üçün düzgün yuyulub, təmizlənmədiyi zaman botulizm və digər zəhərlənmə təhlükəsi ola bilər. Nəinki torpaqda yetişən məhsullar, ümumiyyətlə, qida məhsulları çox təmiz yuyulmalı, emal prosesi düzgün aparılmalıdır. Yaxşı təmizlənməmiş tərəvəzlərdən şorabalar qoyulduğu zaman risk qaçılmaz ola bilər.

O vurğulayıb ki, bəzən yediyimiz ət məhsullarının mənşəyi barəsində məlumatsız oluruq. Məhz bu səbəbdən ətdən zəhərlənmə halları tez-tez baş verir: “Ümumiyyətlə, təkcə ət yox, digər riskli qidalara da xüsusi diqqət yetirmək lazımdır. Toyuq əti, mayonez, yumurta və süd məhsulları riskli qidalar qrupuna aiddir. Əti aldıqda və ya hər hansı bir restoranda ət yeməyi sifariş etdikdə onun rənginə fikir vermək lazımdır. Ət qaralarsa, sarı, oleyin yağ turşularının miqdarı çox olarsa, almaq məsləhət deyil. Həmçinin rəngi göyəribsə və ya xoşagəlməz qoxu hiss olunursa, ondan uzaq durmaq lazımdır. Çünki ətin rəngi və qoxusu dəyişməməlidir. Bu kimi hallar baş verirsə, deməli ət köhnədir. Ona görə də diqqətli olmaq lazımdır. Təzə ətin emalını temperaturu 15-18 dərəcə olan otaqda həyata keçirmək lazımdır. Bundan əlavə, əgər ət 2 gün ərzində bişiriləcəksə, +4 dərəcə temperaturda, uzun müddət saxlayıb sonra bişiriləcəksə, -18 dərəcəlik dərin dondurucuda saxlamaq lazımdır”.

Sevinc,

BakuPost


Hadisənin gedişatını izləmək üçün Icma.az saytında ən son yeniliklərə baxın.
seeBaxış sayı:142
embedMənbə:https://www.bakupost.az
archiveBu xəbər 21 Aprel 2025 19:38 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Yarım əsrimə qədəm qoydum

21 Oktyabr 2025 20:33see228

La Liqa ABŞ da keçiriləcək “Barselona” “Vilyarreal” matçının ləğv edildiyini açıqlayıb

22 Oktyabr 2025 00:15see215

AZAL da yarıtmaz idarəçilik, yoxsa... Təyyarələrdə yaranan problemlər nəylə bağlıdır? (VİDEO)

21 Oktyabr 2025 09:20see198

“Landmark” bu dəfə Sahil Bababyevin idarəçiliyinə keçdi

21 Oktyabr 2025 11:26see190

Məşhur tennisçi Devis Kubokunun finalında oynamayacaq

20 Oktyabr 2025 21:39see187

Türkiyədə FETÖ əməliyyatı : 286 nəfər saxlanıldı

22 Oktyabr 2025 06:53see183

Təl Əvivdən Bakıya reyslər bərpa edilir

21 Oktyabr 2025 19:39see173

Xaricdə saxta təhsil: Valideynlər xəbərsiz, tələbələr savadsız EKSPERT RƏYİ

21 Oktyabr 2025 05:43see168

“Həyatın mənası yaşla necə dəyişir? Yeni tədqiqat

21 Oktyabr 2025 15:52see150

Səhər yeməyində turşu yeməyin 5 faydası

21 Oktyabr 2025 02:51see150

Naxçıvan məktəblisi “Statistik olimpiada”nın qalibi olub

21 Oktyabr 2025 03:36see149

Azərbaycan ötən ay genişzolaqlı internetin orta sürətinə görə Cənubi Qafqazda liderliyini saxlayıb

21 Oktyabr 2025 13:54see148

Bakı Tehran: yeni etimad mərhələsi

22 Oktyabr 2025 09:59see145

Toyuq əti və yumurta bahalaşacaq SƏBƏB BUDUR KONKRET

22 Oktyabr 2025 12:02see144

İş adamı hava limanında həbs edildi

20 Oktyabr 2025 20:43see144

Dabaq xəstəliyi xaricdən gətirilən ət məhsullarına tələbatı artırdı (VİDEO)

21 Oktyabr 2025 23:40see142

Bunları yesəniz gec YAŞLANACAQSINIZ

21 Oktyabr 2025 02:37see141

Oyundan sonra duş qəbul edə bilmədilər Atletiko dan UEFA ya şikayət

21 Oktyabr 2025 00:12see140

Türkiyəni sarsıdan cinayətlə bağlı daha bir nəfər saxlanıldı

21 Oktyabr 2025 01:51see135

Fransada tornado nəticəsində 1 nəfər ölüb, xəsarət alanlar var

21 Oktyabr 2025 03:34see133
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri