Icma.az
close
up
RU
Restoranlarda zəhərlənməmək üçün nələrə diqqət etməliyik? Ekspet rəyi

Restoranlarda zəhərlənməmək üçün nələrə diqqət etməliyik? Ekspet rəyi

Bakupost saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.


Xəbər verdiyimiz kimi, aprelin 19-da Bakıda yerləşən "Venesiya" şadlıq sarayında kütləvi zəhərlənmə hadisəsi baş verib. 50-yə yaxın insan dəqiqləşdirilməmiş bakterial qida zəhərlənməsi diaqnozu ilə xəstəxanalara yerləşdirilib.

Qida Təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova Bakupost.az -a açıqlamasında bildirib ki, mikrobioloji çirklənməyə məruz qalmış qidalar zəhərlənməyə səbəb olur:

“Belə xoşagəlməz hallar bəzən yeməklərin qarışmasına, bəzən də köhnə olması, düzgün saxlanılmamasına görə baş verir. Kütləvi məclislərin keçirildiyi restoranlara, şadlıq saraylarına aidiyyəti qurumlar tərəfindən nəzarət olunmalıdır. Bundan başqa hər bir restoranın keyfiyyətə nəzarəti və sanitar normalara riayəti təmin edən şöbəsi olmalıdır. Qida zəhərlənmələrinin ağır forması ölümlə nəticələnə bilər. Sağaldıqdan sonra bir müddət də metobalizm yavaşlayır, həzm sistemi öz funksiyasını tam yerinə yetirə bilmir”.

Məhsəti Hüseynova qeyd edib ki, şadlıq saraylarında bir toyda istifadə olunmayan soyuq qəlyənaltıları, çərəzləri növbəti toylarda istifadə edirlər. Zəhərlənmə halları daha çox salatlardan baş verir, bu da onların çox vaxt köhnə olduğunu deməyə əsas verir. Turşular, əsasən də pomidor turşusu, kolbasa və sosislər, mayonez və souslu kremlər, dəniz məhsulları, saxta kürülər, kremli tortlar, dondurma, quş yumurtalarından hazırlanan salatlar zəhərlənməyə səbəb olur, bunlar risk qrupuna aid qidalardır:

“Düzgün şəkildə saxlanılmadığı üçün tərkibində mikrobioloji dəyişikliklər baş verir. Bu da qidanın xarab olmasına səbəb olur. Yaz və yay aylarında qidalar daha tez xarab olur. Toylarda belə qidalardan uzaq durmaq lazımdır. İsti yeməklərə üstünlük vermək lazımdır. Yaxşı olar ki, ət yeməyi yeyiləcəksə, bir növ ətdən ibarət yemək yeyilsin. Yəni eyni vaxtda həm mal, həmq oyun, həm də toyuq və balıq yeməkləri yemək olmaz. Meyvələri yeməkdən öncə və ya saat yarım sonra qəbul etmək lazımdır. Yeməkdən sonra vitamin C tərkibli turş meyvələri yemək daha faydalıdır, həzm prosesini asanlaşdırır. Yeməkdən sonra gətirilən tort və dondurma isə həzmi çətinləşdirir, bunları yeməmək daha yaxşı olardı”.

Qida mütəxəssisi Asim Vəliyev deyir ki, restoran sahibləri qidaların alınması, saxlanması, hazırlanmasına nəzarət etmirlər. Mətbəx işçiləri qidaları hazırlayarkən ciddi pozuntulara yol verirlər. Nəticədə isə qida zəhərlənmələri baş verir və insanların həyatı təhlükəyə atılır:

“Məhsullar yetişdirilərkən müxtəlif gübrə və dərmanlardan istifadə olunur. Nəticədə bu məhsulun tərkibinə təsir edir və insan orqanizminə düşdüyü zaman toksiki təsir göstərir. Həmçinin yüksək risk qrupuna aid ət və ət məhsulları, süd və süd məhsulları da zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Bəzi salatların hazırlanmasında istifadə olunan konservləşdirilmiş məhsullardan da, həmçinin salatlara vurulan mayonezdən də zəhərlənmə halları baş verir. Çox vaxt restoran və şadlıq sarayları qida məhsulu alarkən ucuz olsun deyə açıq şəkildə satılan, düzgün saxlanılmayan, yüksək risk qrupuna daxil olan qidaları alır və qonaqlara təqdim edirlər”.

Qida texnoloqu Ağa Salamovun sözlərinə görə, qidaların hazırlanması, saxlanması, daşınması və təqdimatında buraxılan kobud səhvlər qida zəhərlənməsinə səbəb olur. Məsələn, ət, balıq, toyuq, yumurta, mayonez kimi məhsullardan hazırlanan qidalar hamısı risk qrupuna daxildir. Pomidor, xiyar kimi tərəvəzlər isə torpaqda yetişdiyi üçün düzgün yuyulub, təmizlənmədiyi zaman botulizm və digər zəhərlənmə təhlükəsi ola bilər. Nəinki torpaqda yetişən məhsullar, ümumiyyətlə, qida məhsulları çox təmiz yuyulmalı, emal prosesi düzgün aparılmalıdır. Yaxşı təmizlənməmiş tərəvəzlərdən şorabalar qoyulduğu zaman risk qaçılmaz ola bilər.

O vurğulayıb ki, bəzən yediyimiz ət məhsullarının mənşəyi barəsində məlumatsız oluruq. Məhz bu səbəbdən ətdən zəhərlənmə halları tez-tez baş verir: “Ümumiyyətlə, təkcə ət yox, digər riskli qidalara da xüsusi diqqət yetirmək lazımdır. Toyuq əti, mayonez, yumurta və süd məhsulları riskli qidalar qrupuna aiddir. Əti aldıqda və ya hər hansı bir restoranda ət yeməyi sifariş etdikdə onun rənginə fikir vermək lazımdır. Ət qaralarsa, sarı, oleyin yağ turşularının miqdarı çox olarsa, almaq məsləhət deyil. Həmçinin rəngi göyəribsə və ya xoşagəlməz qoxu hiss olunursa, ondan uzaq durmaq lazımdır. Çünki ətin rəngi və qoxusu dəyişməməlidir. Bu kimi hallar baş verirsə, deməli ət köhnədir. Ona görə də diqqətli olmaq lazımdır. Təzə ətin emalını temperaturu 15-18 dərəcə olan otaqda həyata keçirmək lazımdır. Bundan əlavə, əgər ət 2 gün ərzində bişiriləcəksə, +4 dərəcə temperaturda, uzun müddət saxlayıb sonra bişiriləcəksə, -18 dərəcəlik dərin dondurucuda saxlamaq lazımdır”.

Sevinc,

BakuPost


Hadisənin gedişatını izləmək üçün Icma.az saytında ən son yeniliklərə baxın.
seeBaxış sayı:124
embedMənbə:https://www.bakupost.az
archiveBu xəbər 21 Aprel 2025 19:38 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Ankara-Şam reysləri başlayır. İlk uçuş 17 iyun çərşənbə axşamı günü olacaq

06 İyun 2025 07:42see301

Depressiya və narahatlıq yaradır Gec yatanların nəzərinə!

06 İyun 2025 18:50see173

Yayda ətir necə seçilməlidir? Tanınmış əttardan TÖVSİYƏLƏR

07 İyun 2025 13:47see130

Qurban bayramı: Səxavət, yardımlaşma və mənəvi təmizlənmə rəmzi

06 İyun 2025 07:31see123

Həcc ziyarətinə 2 milyondan çox müsəlman gedib

06 İyun 2025 12:32see121

Azərbaycan dilində şeir oxuyan Pezeşkian Ermənistanda nə deyəcək? KONKRET

06 İyun 2025 15:05see118

Azadlıq yox, ideoloji silah: Aİ “Azadlıq Radiosu”nu informasiya silahına çevirir

06 İyun 2025 11:09see118

Mbappe Fransa millisində tarix yazdı Anrini də keçdi

06 İyun 2025 16:16see118

Ukrayna okeanda rus gəmilərinə hücum edə bilər

07 İyun 2025 01:26see117

Ukrayna ordusu Rusiya qırıcılarının yerləşdiyi iki aerodromu vurdu

06 İyun 2025 12:23see116

Azərbaycanın təbii qazını Bolqarıstana nəql edən IGB nin tədarük həcmi açıqlanıb

06 İyun 2025 22:03see116

Bu heyvan kənd təsərrüfatını MƏHV EDİR

06 İyun 2025 17:47see116

Handeylə Barışın qırmızı xalı tərzi

06 İyun 2025 16:28see115

Allahşükür Paşazadə: Yeni Roma papası ilə görüşümüz nəzərdə tutulub

06 İyun 2025 09:37see115

Dəmir yolunda partlayış lokomotiv relsdən çıxdı

06 İyun 2025 11:37see115

Cəhənnəm istisi bu ölkəni məhv edəcək: XƏBƏRDARLIQ

06 İyun 2025 20:16see113

Dünya çempionu olan Əminə Əliyevanın məşqçiləri DANIŞDILAR

06 İyun 2025 21:24see113

Putin Rusiyadakı müsəlmanlara jest etdi

06 İyun 2025 11:10see112

Niyə ucuz telefon adapterlərindən istifadə etmək olmaz? SƏBƏB

06 İyun 2025 19:58see112

Tovuzda ailə davası: 1 nəfər baltalandı… KONKRET

06 İyun 2025 16:14see112
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri