Şəkərli diabet tez sağalan xəstəlikdir Azərbaycanlı LOĞMAN
Modern.az portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
“Ölkəmizdə çox geniş yayılmış xəstəliklərdən biri, bəlkə də birincisi, şəkərli diabetdir. Rəsmi tibb elmi onun sağalmayan xəstəliklər cədvəlində lap başdan yazıb. Halbuki təcrübə bunun tam əksini göstərir. Şəkərli diabet ən tez sağalan xəstəlikdir. Mənim 8-ci xəstəliyim şəkərli diabet idi. Həyat tərzini dəyişən kimi bu xəstəlik də yaxamı buraxdı. Bu xəstəlik də, digər xəstəliklər kimi, menyu ilə bağlıdır. Nə tökürsən aşına - o da çıxır qarşına”.
Modern.az xəbər verir ki, bunu tanınmış loğman - sağlam qidalanma üzrə mütəxəssis, yazşıçı-jurnalist Ərşad Əzimzadə bildirib.
Onun sözlərinə görə, elmə çoxdan bəllidir ki, orqanizmə enerji verən alkoqol və şəkərdir. Bunlar yoxdursa – güc də yoxdur. Ona görə də bizim bədənimiz hər gün qəbul etdiyimiz qidalardan həm spirt hazırlayır, həm də şəkər. Ana təbiətin əbədi qanunlarından biri olan tarazlıq qanunu tələb edir ki, bu iki element eyni səviyyədə olsun.
“Tarazılıq qanunu pozulanda nə baş verir? Əgər bədəndə spirt (alkoqol) çoxdursa ürək-damar xəstəliyi törəyir. Şəkər artıqdırsa, tibb eliminin “şəkərli diabet” adlandırdığı xəstəlik baş qaldırır. Bu halda həkimlər orqanizmə, sözün əsl mənasında, təcavüz edirlər. Siftə vaxtlar xəstəyə nisbətən zəif həblər təyin edirlər. Xəstəlik dərinləşir, şəkər qalxır. Bu zaman keçirlər iynələrə. Get-gedə iynələr də qalxan şəkərin qarşısını ala bilmir. Onda dozanı artırmaq lazım gəlir. Beləcə, insan ömürünün axırına kimi dərmandan aşlı vəziyyətdə qalır”, - Ə.Əzimzadə deyib.
Ə.Əzimzadənin sözlərinə görə, diabet xəstəliyini çox təhlükəli edən bir neçə məqam var:
“Əvvəla, qanda şəkərin artıq olması gətirib yeni xətəliklərin törənməsinə çıxarır. İkincisi, şəkərli diabet digər xəstəliklərin sağalmasına ikman vermir. Üçüncüsü və ən təhlükəlisi budur ki, diabet xəstəsi bədənin hər hansı bir yerində zədə aldıqda yara sağalmır, qanqrena baş verir.
Tanıdığım bir qadın, şəkər xəstəsi ayağının baş barmağını zədələmişdi. Qanqrena başladı. Barmağı kəsdilər. Amma çürümənin qarşısını ala bilmədilər. Cərrah ayağı topuqdan, sonra dizdən, daha sonra buddan kəsdi. Cavan qadın dünyasını dəyişdi.
Bu faciə ona görə baş verdi ki, nə dərmanlar, nə də cərrah bıçağı bu xəstəliyi törədən səbəbi aradan qaldırmır. Səbəb qalır. Səbəb qaldığı üçün nəticə (xəstəlik) də qalır. Səbəbi aradan götürmədən nəticəni ləvğ etmək mümkün deyil.
Bəs səbəb nədir?
Bu yerdə dünya tibb eliminin banisi olan Hipporkatın “biz –nə yeyiriksə, oyuq” fəlsəfəsi və Məhəmməd Peyğənbərin “bütün fəsadların yuvası- mədədir, bütün dərdin carəsi – pəhrizdir” kəlamı yada düşür. Düzgün qidalanmadan, pəhriz saxlamadan heç bir xəstəliyi sağaltmaq mümkün deyil.
Pəhriz 3 qoldan ibarətdir: nə yemək, necə yemək və nə qədər yemək? Bu üç prinsipal məsələni düzgün həll edən adam şəkərli diabetdən və digər xəstəliklərdən çox rahat yaxa qurtara bilir.
Gəlin indi bu 3 sualı araşdıraq; nə yemək? Artıq biz bilirik ki, alimlər qidaları 2 qismə bölüb: ölü qidalar və canlı qidalar. Bişmiş, duza və ya səkərə qoyulmuş, rafinləşdirilmiş qidaların tərkibində heç bir vitamin, üzvi duz, təbii yağ və turşu qalmır. Bütün xəstəlikləri ölü qidalar törədir. Ona görə də xəstə heç olmasa, sağalana kimi, ölü qidalardan imtina etməlidir. Menyu ancaq çiy qidalardan ibarət olmalıdır.
Nə qədər yemək?
Çiy qidalar sağlamlıq üçün zəruri sayılan elementlərlə zəngin olduğundan, onların çox kiçik bir hissəsi orqanizmin tələblərini ödəyir.
Necə yemək?
İnsan ona görə xəstələnir ki, bir – biri ilə uzlaşmayan (yola getməyən) qidaları eyni vaxtda qəbul edir. Bu halda qidalar həzm olunmur, şlaka (zir-zibilə) çevrilir, mikroblar onu yeyir və sürətlə artıb – törəyir. Digər tərəfdən də, hüceyrələr ac qalır və qırılır. İmmun sistemi zəyifləyir və insan müxtəlif xəstəliklərə tutulur. Bunun qarşısını almaq üçün qidalanma qaydalarına dəqiq əməl etmək zəruridir. Yəni, öncə çiy su içmək, 15 dəqiqədən sonra meyvə yemək, 30 dəqiqədən sonra tərəvəz salatı ilə hər hansı bir xörəyi (dəmləmə şəklində) qəbul etmək.
Nəzərə alın ki, çiy su artıq şəkəri alkoqola, artıq spirti isə şəkərə çevirər və balansı saxlayan yeganə qidadır. Hər adam gün ərzində öz çəkisinin 1 kiloqramına 30 qram çiy su içməlidir. Bura meyvə və tərəvəz şirələri də daxildir.
Mən bu qaydalara dəqiq əməl etdiyim üçün 8 «sağalmayan» xəstəliyin, o cümlədən, şəkərli diabetin kürəyini yerə vura bildim”.

