Şəkərsiz məhsullar xərçəng və ürək damar xəstəlikləri riski yaradır
Azpost saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
“Şəkərsiz” etiketli məhsulların müntəzəm istehlakı xərçəng və ürək-damar xəstəlikləri riskini artıra bilər.
AzPost bildirir ki, bu barədə endokrinoloq və tibb elmləri doktoru Mariya Matveeva Gazeta.Ru-ya bildirib.
Mütəxəssis izah edib ki, bir çox belə məhsulların tərkibində fruktoza və müxtəlif siroplar var ki, onlar kalori baxımından adi şəkərdən az fərqlənir. Daha təhlükəsiz alternativlər steviya və eritritol kimi kalorisiz dadlandırıcılardır.
M. Matveeva xüsusi olaraq Coca-Cola Zero kimi içkilərin təhlükələri barədə xəbərdarlıq edib. Onların tərkibində dadlandırıcılardan əlavə, DNT və mitoxondriyaya təsir edə bilən fosfor turşusu, aspartam və asesulfam kalium var. O, belə içkilərin istehlakını gündə bir banka ilə məhdudlaşdırmağı tövsiyə edib.
Endokrinoloq zülallı peçenye və şəkərsiz şokoladla bağlı risklərə də diqqət çəkib. Yüksək protein tərkibi bədəni həddindən artıq yükləyə bilər və şəkər spirtləri tez-tez ishala səbəb olur. Mütəxəssis əsas yeməkdən sonra bu cür məhsulları ölüçü şəkildə istehlak etməyi tövsiyə edir.
Paylaş


