Icma.az
close
up
RU
Şokoladı necə düzgün saxlamaq olar: faydalı MƏSLƏHƏTLƏR

Şokoladı necə düzgün saxlamaq olar: faydalı MƏSLƏHƏTLƏR

Icma.az, Lent az portalına istinadən məlumat verir.

Şokolad sadəcə şirniyyat deyil. O, zövq, təsəlli və xoşbəxtlik anıdır və bu hissləri mümkün qədər uzun saxlamaq istəyirik. Bir şokolad plitkasının dadlı və ətirli qalması üçün, hətta aylarla və ya illərlə, düzgün saxlama qaydalarını bilmək vacibdir.

Lent.az bildirir ki, çünki onun da öz tələbləri və qaydaları var.

Niyə düzgün saxlamaq vacibdir?

Şokolad həssas bir məhsuldur. Onun quruluşu istilik, rütubət, işıq və kənar qoxuların təsiri ilə asanlıqla dəyişə bilər. Şərait bir az pozulduqda belə, şokolad üzərində ağ örtük əmələ gələ, ətri itə və ya xoşagəlməz xırçıldayan quruluq yaranar. Belə şokolad yeyilə bilər, amma dad və zövq artıq əvvəlki kimi olmaz.

Şokolad nə qədər “yaşayır”?

Saxlama müddəti şokoladın növündən asılıdır:

Tünd şokolad – 2 ilə qədər

Südlü şokolad – 1 ilə qədər

Ağ şokolad – 4–6 ay

Bu müddətlər yalnız düzgün saxlama şəraitində keçərlidir. Xüsusilə südlü və ağ şokoladda tez xarab olan süd yağları var, buna görə onların saxlanmasına diqqət yetirilməlidir.

Şokoladı harada saxlamaq olar?

Ən yaxşı yer – qaranlıq, sərin və quru kiler və ya şkafdır. İdeal temperatur 18–21°C, rütubət isə 55 faizdən yuxarı olmamalıdır. Daimi temperatur və rütubət dəyişikliyi olan mətbəxdə saxlamaq məsləhət görülmür.

Şokoladı saxlamaq olmaz:

İstilik mənbəyi yaxınlığında (radiator, soba)

Günəş şüalarının altında

Güclü qoxulu məhsulların yanında (qəhvə, ədviyyat, soğan)

Çünki şokolad qoxuları süngər kimi udur. Nəticədə vanil ətri əvəzinə sarımsaqla qarışmış qəribə bir qoxu hiss edilə bilər.

Ağ örtüyün yaranmasının qarşısını necə almaq olar?

Yağlı örtük - kakao yağının ayrılması nəticəsində yaranır (səhv saxlama şəraitindən).

Şəkərli örtük - temperatur dəyişiklikləri zamanı kondensasiya səbəbindən əmələ gəlir.

Hər iki örtük sağlamlığa zərərsizdir, amma dad və görüntünü korlayır. Qarşısını almaq üçün:

Şokoladı həmişə folqaya və ya qida üçün nəzərdə tutulan filmə bükün.

Hava keçirməyən qabda saxlayın.

Temperatur dəyişikliyinə imkan verməyin.

Şokolad konfetləri

Xüsusilə içlikli konfetlər (trüfel, pralin, kremli) saxlamaya qarşı daha az davamlıdır. Onları alınan gündən etibarən 2 həftə ərzində yemək tövsiyə olunur. Saxlama üçün:

Hava keçirməyən qutu

Sərin, quru, qaranlıq yer

Əgər içliyi südlüdürsə, soyuducuya da qoyula bilər, amma əks halda soyuducudan uzaq saxlanmalıdır.

Soyuducuda saxlama

Şokoladı soyuducuya yalnız istisna hallarda, - məsələn, otaq temperaturu 24°C-dən yuxarı olduqda - qoymaq lazımdır.

Düzgün soyuducu saxlama qaydası:

Şokoladı folqa və ya qida filmi ilə sıx bükün.

Hava keçirməyən qaba qoyun (nəmdən və qoxudan qorumaq üçün).

İstifadədən əvvəl otaq temperaturuna alışmasına şərait yaradın.

Diqqət! Soyuducudakı nəmlik şəkər örtüyünün yaranmasına səbəb ola bilər. Bu səbəbdən sabit temperaturu olan şkaf daha yaxşı seçimdir.

Şokoladın dondurulması

Əgər çoxlu miqdarda şokoladınız varsa və onu uzun müddət saxlamaq istəyirsinizsə, dondurmaq əla üsuldur.

Dondurmaq üçün

Şokoladı büküb hava keçirməyən qaba və ya paketə qoyun.

Əvvəl 24 saat soyuducuda saxlayın.

Sonra dondurucuya qoyun.

Əritmək üçün

Dondurucudan soyuducuya 24 saatlıq keçirin.

Daha sonra otaq temperaturuna buraxın.

Əritilmiş şokolad bişirmə, fondü və desertlər, məsələn, fransız qaydasında isti şokolad - üçün mükəmməldir.

Əlavə məsləhətlər

Həmişə qablaşdırmadakı son istifadə tarixini oxuyun.

Şokoladı çörək və ya ədviyyatlarla birlikdə saxlamayın — qoxunu dərhal hopdurur.

Şokolad sevgi ilə saxlanmağa layiqdir. Çünki hər plitka — sadəcə şirniyyat deyil, kiçik bir zövq parçasıdır. Və ondan bir daha dadmaq istəyəcəksiniz.

Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:56
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 22 Aprel 2025 17:59 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Avropa ölkələrinin yeraltı anbarlarında qazın həcmi 71 mlrd. kubmetri ötüb

22 İyul 2025 14:02see170

Bu saatlarda gəzinti xərçəng riskini azaldır

23 İyul 2025 01:01see140

Qızmar Günəş altında: İşçilərdən şikayət var?

22 İyul 2025 20:37see129

İşə getməyə həvəsi olmayanları müalicə edəcəklər

22 İyul 2025 19:29see128

AMB uçot dərəcəsini azaldıb

23 İyul 2025 10:14see125

Federal Ehtiyatlar Sisteminin sədri yalan danışıb

22 İyul 2025 08:35see125

Günün qoroskopu: ruhunuz narahat ola bilər

23 İyul 2025 00:02see125

Zəngəzur dəhlizi: İrəvan fürsəti niyə əldən verir?

23 İyul 2025 10:01see122

Burak Özçivit Kuruluş Osman dan gedir

22 İyul 2025 08:37see122

Rusiyalı məşhur reper psixiatriya xəstəxanasına yerləşdirildi

22 İyul 2025 16:09see122

Sülh yaxındır, müdaxilə yersizdir: Zəngəzur Azərbaycanın iradəsi ilə açılacaq

22 İyul 2025 10:33see121

Bu kuba baş məsqçi təyin olundu

23 İyul 2025 16:25see120

ABŞ nin də iştirakı ilə Bakıda iki ölkə arasında danışıqlar aparılacaq

23 İyul 2025 10:50see119

General Motors un mənfəəti Trampın tariflərinə görə üç ayda 1 milyard dollardan çox azalıb

23 İyul 2025 03:40see118

reklamlarla satdıqları ehtiyat hissələrinin saxtalığını ört basdır edir EKSPERT VİDEO

22 İyul 2025 19:00see117

İllər əvvəl Vağzalı ilə gəlin köçən azərbaycanlı məşhurlar FOTO

23 İyul 2025 00:16see117

Kürdəmirdə 8 nəfər qidadan zəhərlənib

23 İyul 2025 03:45see116

Şörzingerin Azərbaycanca öyrəndiyi söz…

24 İyul 2025 01:29see114

Şimali Makedoniyada meşə yanğınları baş verib

22 İyul 2025 20:27see114

Kilsə “başını kəsin” deyir: Ermənistan baş nazirinin həyatı təhlükə altındadır

22 İyul 2025 10:42see113
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri