Icma.az
close
up
RU
Vaxtı keçmiş qida məhsullarının gübrəyə çevrilməsi ilə bağlı Azərbaycanda yetərli səviyyədə iş görülmür

Vaxtı keçmiş qida məhsullarının gübrəyə çevrilməsi ilə bağlı Azərbaycanda yetərli səviyyədə iş görülmür

“Reloop” şirkəti Dubay fermalarından, restoranlarından və otellərindən qida tullantılarını toplayır və torpağı zənginləşdirən gübrəyə çevirir. Proses qida tullantılarını zibilliklərdən uzaqlaşdırır, eyni zamanda davamlı qida sistemi üçün vacib komponent olan torpağın sağlamlığını yaxşılaşdırır. Azərbaycanda da gün ərzində kifayət qədər istifadə müddəti bitmiş qidalar məhv edilir. Bu məhsulların gübrəyə çevrilməsi mümkün deyilmi?

“Azad İstehlakçılar” Birliyinin sədri Eyyub Hüseynov Bizimyol.info xəbər portalına açıqlamasında bildirib ki, yararlılıq vaxtı keçmiş malların ölkədə satışı qadağandır: “Hər gün tonlarla malın yararlılıq vaxt bitir və onlar satışdan çıxarılır. Çünki bu məhsullar satış şəbəkəsində müşahidə olunarsa, onlar böyük cərimələrlə qarşılaşa bilərlər. Vaxtı keçmiş məhsullar bir yerə toplanır, distribüterə qaytarılır və distribüter də həmin məhsulları istehsalçı şirkətə təhvil verir. Bəzi istehsalçı şirkətlər də belə hallarda, bəlkə də əksər hallarda etiketin dəyişir və s. məhsulu yenidən satışa göndərir”. Ekspert deyir ki, bu proses çox gizli baş verir.

Eyyub Hüseynov

Eyyub Hüseynov hesab edir ki, yararlılıq müddəti bitmiş məhsulların gübrəyə çevrilməsi çox vacib bir məsələdir.

“Bir neçə il əvvəl mənə müraciət edildi ki, yararlılıq vaxtı keçmiş məhsullar toplamaq istəyirlər. Bu prosesin mexanizmini öyrənmək istəyirdilər. Mənə bildirmişdilər ki, toplanan məhsulları xəzdərili heyvanlar üçün qidaya çevirməyi planlaşdırır. Komposta çevirmək ən səmərəli yollardan biridir. Amma istehsalçıların əlindən vaxtı keçmiş malları alıb, toplamaq mümkün deyil. Eləcə də restoranlardan çıxarılan mallar təşkil olunmuş şəkildə bir yerə toplanmır. Bu, çox vacib məsələdir və gec-tez bu Azərbaycanda da baş verəcək”-deyən ekspert vurğulayıb ki, bu kənd təsərrüfatının inkişafına da, ekoloji təmiz məhsul yetişdirməsinə də böyük kömək ola bilər.

“Bu mövzuda konfranslar keçirilib və kiçik təşəbbüslər də var, lakin praktik olaraq, Azərbaycanda bu işlə ciddi məşğul olan yoxdur”-deyə Eyyub Hüseynov vurğulayıb.

İradə Cəlil, Bizimyol.info

seeBaxış sayı:23
embedMənbə:https://www.bizimyol.info
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri