Xolesterolu necə tez azaltmaq olar? Bu qidaları yemək lazımdır
Icma.az, Lent az portalına istinadən məlumat verir.
Peşəkar dietoloq Pamela Meyson təbii olaraq pis xolesterolu aşağı salan qidalar haqqında danışıb.
Lent.az xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, xolesterol daxil olmaqla müxtəlif tədqiqatları araşdıran dietoloq zəncəfil, yaban mersini, quşüzümü, sarımsaq və jenşen yeməyi tövsiyə edib. Məsələn, sarımsağın qandakı xolesterini və digər yağları, sarımsaq əlavələrinin isə onları 29,8 mq/dL qədər azaltdığı aşkar edilib.
Bundan əlavə, 70 diabetli insan üzərində aparılan bir araşdırma, zəncəfilin 12 həftə ərzində gündəlik 1600 mq dozada qəbul edildikdə xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edə biləcəyini göstərib.
Dietoloqun sözlərinə görə, şəkərli diabet xəstəsi olan 30 nəfərin iştirakı ilə keçirilən randomizə olunmuş nəzarətli sınaq zamanı zoğalın da lipid profillərini yaxşılaşdıra bildiyini, başqa bir araşdırma isə zoğalın (gündə 9 qram) pis xolesterinin səviyyəsini azalda biləcəyini müəyyən edib.
Söhbət jenşendən gedirsə, bir araşdırma, bitkinin həm ümumi, həm də pis xolesterinin səviyyəsini aşağı sala biləcəyini təsbit edib.
Bütün bu tapıntılara əsaslanaraq, qidalanma mütəxəssisi bu beş bitkini qida və ya əlavə olaraq sağlam pəhrizə daxil etməyi tövsiyə edib.
Meyson həmçinin bol meyvə və tərəvəzdən ibarət göy qurşağı pəhrizini qeyd edib ki, bunlara qaragilə, zoğal, sarımsaq və jenşen daxil ola bilər və bu qidalar müntəzəm olaraq istehlak edilərsə sağlamlığı yaxşılaşdırır.
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:94
Bu xəbər 08 Dekabr 2024 11:57 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















