Yağ əvəzinə bunu etsəniz, yumurta qızartması ideal alınacaq
Lent az saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
Mətbəxdə hər kəsin malik olduğu sadə bir əşya ilə yumurta qızartmasını mükəmməl hazırlamaq mümkündür. Qızardılmış yumurta sadə yemək kimi görünə bilər, amma əslində tez-tez istədiyimiz kimi alınmır altı yanır, üstü isə selik kimi qalır. Bunun səbəbi düzgün texnikadan istifadə etməmək və çoxlu yağ əlavə etməkdir. Nəticədə yumurtanın ağı çox tez bərkiyir, sarısı isə çiy qalır.
Lent.az bu üsulu təqdim edir:
Ağ hissə yanmağa başlayanda çoxları yumurtanı tez çevirməyə çalışır, amma bu zaman sarı qırılır və nəticədə tabaqda gözəl yumurta yox, yağlı, formasız bir qarışıq alınır. Halbuki, mükəmməl qızardılmış və xırtıldayan yumurta hazırlamağın çox sadə yolu var. Bunun üçün sadəcə tavanı qapaqla örtmək kifayətdir.
O, belə izah edir:
"İyirmi yaşlarımda bir dostum aşpaz işləyirdi mənə yaxşı yumurta qızartmanın sirrini dedi: qapaqdan istifadə et ki, istilik yumurtanın ətrafında dövr etsin. Bu, ağ hissənin yuxarı tərəfinin bişməsinə kömək edir, amma altını və sarını qurutmur".
Qapaqla bişirməyin üstünlüyü
Sadə görünə bilər, amma qapaq həqiqətən də istiliyi içəridə saxlayır və yumurta bərabər bişir. Bu üsula “buxarda qızartma” deyilir, çünki tavanın içində həm istilik, həm də buxar toplanır və sarını çevirmədən bişirir. Buxarda qızartma zəif odda aparılır, buna görə də az miqdarda yağ və ya kərə yağı kifayət edir. Üstəlik, yeməkdən sonra yanmış yağlı tavaları yumağa ehtiyac qalmır.
Yumurtanı düzgün bişirmə qaydası
Lazım olacaq: 1 yumurta, bir az kulinariya spreyi (yağ), bir çimdik duz, şüşə qapaqlı tava və kağız dəsmallar.
Əvvəlcə tavaya bir neçə damcı yağ spreyi vurun. Kağız dəsmal ilə yağı bərabər şəkildə yayın. Tavanı zəif odda qızdırın. İsinəndə yumurtanı sındırın. Tez qapağı örtün və 2-3 dəqiqə bişməyə qoyun. Ağı tam bərkidikdən sonra oddan götürün və bir az duz səpin. Yumurtanı dərhal boşqaba keçirin, yoxsa isti tavada bişməyə davam edəcək. Nəticədə ağ parlaq, kənarları qızılı xırtıldayan, sarısı isə krem kimi yumşaq və bütöv olacaq.

