Yanlış səhər yeməyi ürək böhranına səbəb ola bilər…
Icma.az, Sia Az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
…Sağlam olmayan səhər yeməyi vərdişi piylənmə və diabetin inkişafına səbəb ola bilər, həmçinin infarkta, ürək və damar patologiyasına səbəb ola bilər.
SİA-nın məlumatına görə, psixoendokrinoloq söhbətində batareyaları səhər saatlarında ən yaxşı şəkildə necə doldurmaq lazım olduğunu söyləyib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, yuxudan oyandıqdan sonra insan orqanizmində qlükozanın səviyyəsi yüksəlir, ona görə də səhər yeməyi zamanı onu yüksəldən qidalardan uzaq durmaq lazımdır.
…Bu, hormonlarımızın bioritmləri ilə bağlıdır; günəşin çıxmasına saat yarım qalmış qaraciyər qana qlükozanı buraxmağa başlayır. Bu, təkamül yolu ilə inkişaf edir - əcdadlarımız gecə yuxusundan dərhal sonra səhər yeməyi yemirdilər və çox gec yeyirdilər…
Mütəxəssis qeyd edib ki, səhər saatlarında qaraciyər tarixə əsaslanaraq orqanizmi qida əldə etmək üçün enerji ilə təmin edir və müasir insanlar daha az hərəkət etdiyi üçün qlükoza artıq piyləri sintez etmək üçün istifadə olunur.
Səhər yeməyində mirvari arpa, qarabaşaq yarması, yuvarlanmış yulaf və darı sıyığı kimi yavaş karbohidratlar yemək tövsiyə olunur.
Dadmaq üçün meyvə və giləmeyvə əlavə edə bilərsiniz.
Protein məhsulları - kəsmik, yumurta da günə başlamaq üçün uyğundur. İdeal seçim asanlıqla həzm olunan karbohidratlar olmadan protein-tərəvəz səhər yeməyi olardı.
Məsələn, pomidor, tərəvəz və göyərti ilə yumurta bişirmək olar. Ən məşhur seçim qan qlükoza səviyyəsinə demək olar ki, heç bir təsiri olmayan İsrail şakşukasıdır.
Eyni zamanda tez həzm olunan karbohidratlardan və şirniyyatlardan uzaq durmaq lazımdır. Bu məhsullara şəkər tərkibli içkilər, qənnadı məmulatları, zərif buğda unundan hazırlanan çörək, irmik və düyü sıyığı daxildir.
Nazlı Almuradova


