Yayda içki seçərkən diqqətli olun: Ekspertdən XƏBƏRDARLIQ
Icma.az, News24 portalına istinadən məlumat verir.
İsti havalarda sərinləmək üçün üstünlük verilən soyuq qəhvə, köpüklü çay, süd kokteylləri və limonad kimi içkilərin tərkibindəki yüksək şəkər səviyyəsi enerji qəbulunun artmasına və nəticədə kökəlməyə səbəb ola bilər.
News24.az xəbər verir ki, bu barədə Qidalanma və Pəhriz Şöbəsinin Elmi Asistanı Pınar Ece Karakaş Cumhuriyyət.com-a açıqlamasında bildirib. Onun sözlərinə görə , yay aylarında kifayət qədər su istehlakına diqqət etmək vacibdir və içki seçərkən qidalanma etiketini oxuyaraq tərkibinə diqqət etmək lazımdır. Karakaş soyuq qəhvənin şəkərsiz və şərbətsiz qəbul edilməsini tövsiyə edir. Onun fikrincə, ayran, adi kefir, adi mineral su və şəkərsiz ev limonadı kimi içkilər sağlam və daha uyğun alternativlərdir.
Son illərdə gənclər və uşaqlar arasında populyarlaşan köpüklü çay (bubble çay) barədə də məlumat verən Pınar Ece Karakaş qeyd edib ki, bu içki “boba” və ya “tapyoka mirvarisi” adlanan nişasta əsaslı baloncuklar, çay, süd və ya qaymaq qatqıları, rəngləndiricilər, ehtiva edir. Mango, hibiscus, oreo kimi müxtəlif ləzzətlər müxtəlif əlavələr və souslarla verilir. Bubble çayları adətən yüksək fruktoza qarğıdalı siropu ilə şirinləşdirilir ki, bu da qaraciyərin yağlanmasına, bağırsaq baryerinin pozulmasına və bəzi metabolik xəstəliklərə yol aça bilər.
Karakaş vurğulayır ki, yayda bu cür şəkərli içkilərin istehlakı sağlamlıq üçün risk daşıyır və diqqətli olmaq vacibdir.

