Icma.az
close
up
RU
Yumurtanın qabığının asanlıqla soyulması üçün qaynadanda suya bunu əlavə edin

Yumurtanın qabığının asanlıqla soyulması üçün qaynadanda suya bunu əlavə edin

Lent az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.

Hər bir aşpaz bərk qaynadılmış yumurtanın qabığının ağ parçaları ilə birlikdə soyulması problemi ilə tanışdır.

Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bu problemi həll etmək üçün təcrübəli aşpazlar yemək zamanı yalnız duz deyil, həm də az miqdarda sirkə istifadə etməyi məsləhət görürlər. Sirkə qabığın asanlıqla çıxarılmasını təmin etmək üçün açardır.

Sirkə necə işləyir?

Bunun sirri kimyadadır: yumurtanın xarici membranı, qabığı ilk növbədə kalsium karbonatdan ibarətdir. Sirkə turşudur. Suya sirkə əlavə edildikdə (təxminən bir litr suya bir xörək qaşığı 9 faiz sirkə) yüngül turşu-əsas reaksiyası baş verir.

Bu proses qabığın strukturunu və onunla ağ arasındakı nazik daxili membranla əlaqəsini zəiflədir. Əlavə bir bonus odur ki, yumurta qaynayarkən çatlarsa, turşu zülalın tez laxtalanmasına kömək edəcək və sızmasının qarşısını alacaqdır.

Yumurtaları necə qaynatmaq olar ki, qabıqları asanlıqla soyulsun

Yumurtaların mükəmməl qaynadılmasını və qabığının asan soyulmasını təmin etmək üçün bir neçə vacib qaydaya riayət etmək lazımdır. Çatlamanın qarşısını almaq üçün yumurtaları həmişə  qaynar suya deyil, soyuq suya qoyun. Bu, qabığa zərər verə biləcək ani temperatur dəyişikliklərinin qarşısını alır.

Hər litr suya bir xörək qaşığı duz və eyni miqdarda 9 faiz sirkə əlavə edin . Duz qabığı bir qədər gücləndirməyə və çatlaq baş verərsə, protein sızmasını minimuma endirməyə xidmət edir. Sirkə turşuluğu sayəsində qabıqdakı kalsiumla reaksiyaya girərək onu daha elastik və daxili membrana daha az "yapışqan" edir.

Ənənəvi sirkəyə əlavə olaraq, bəzi ev aşpazları limon suyunu ekvivalent əvəzedici kimi uğurla istifadə edirlər. Təsiri demək olar ki, eynidir, çünki limon suyu da turşu ehtiva edir. Bu turşu eyni şəkildə qabıqdakı kalsiumla qarşılıqlı əlaqədə olur və onun daxili qabıqla əlaqəsini zəiflədir. Nəticədə, ağ mükəmməl hamar qalır və soyma yalnız bir neçə saniyə çəkir.

Qaynadıqdan dərhal sonra isti yumurtalar soyuq su ilə bir qaba köçürülməlidir. Bu sürətli temperatur zərbəsi ikili təsirə malikdir: o, bişirmə prosesini dayandırır və yumurta ağının daxili membrandan ayrılaraq tez kiçilməsinə səbəb olur. Bu təsir, qabığın asanlıqla, bir toxunuşla çıxarılmasına imkan verir və ağı mükəmməl hamar edir.

Əlinizdə turşu əlavələri (sirkə və ya limon) yoxdursa, bir neçə gün soyuducuda saxlanılan yumurtaları seçin (3-5 gün idealdır). Təzə yumurtalar daha aşağı pH-a malikdir, bu da ağların qabığa möhkəm bağlanmasına imkan verir. PH yüksəldikcə, qabıqlar təbii olaraq ağları sərbəst buraxaraq soymağı çox asanlaşdırır.
 

Hadisənin gedişatını izləmək üçün Icma.az saytında ən son yeniliklərə baxın.
seeBaxış sayı:98
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 23 Oktyabr 2025 19:20 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

İlon Mask: Avropa İttifaqı ləğv edilməli, ölkələrə suverenlik verilməlidir

06 Dekabr 2025 19:41see245

Bu rayonda icra başçısının müavini işdən çıxıb FOTO

06 Dekabr 2025 15:42see201

Zelenski, Makron, Starmer və Merz 8 dekabrda Londonda görüşəcəklər

06 Dekabr 2025 22:42see169

İngiltərə Premyer Liqası: “Arsenal”ın Birminhem səfəri, “Mançester Siti” “qara pişiklər”i sınağa çəkəcək in İCMALI

06 Dekabr 2025 13:29see143

Qaxda çoban GÜLLƏLƏNDİ

06 Dekabr 2025 11:26see142

Zirə Qarabağ və Sabah Neftçi matçına təyinatlar açıqlandı

06 Dekabr 2025 09:41see140

Gündə bir stəkan şərab: Zərəri, yoxsa faydası var?

06 Dekabr 2025 20:43see138

MÜSİAD Azərbaycana yeni sədr gəlir, Cevdet Yılmaz qurultaya qatılır

06 Dekabr 2025 15:46see131

Ərdoğan Venesuelalı həmkarı Maduro ilə telefonla danışıb

07 Dekabr 2025 00:43see131

Aİ Rusiyanın dəniz yolu ilə neft ixracına tam qadağanı nəzərdən keçirir

06 Dekabr 2025 20:23see128

Dezinformasiya cəmiyyət üçün real təhlükədir

06 Dekabr 2025 18:46see127

Salah: “Klub məni pis vəziyyətə qoyur”

07 Dekabr 2025 01:38see123

Zirədə liderlik mübarizəsi, “Sabah” üçün ikincilik oyunu

06 Dekabr 2025 08:01see123

Mahmut Orhanın keçmiş sevgilisi ilə eşq yaşayır

06 Dekabr 2025 17:18see122

Hiperaktivlik vaxtında müalicə olunmasa, uşağın gələcək həyatı təhlükədədir

07 Dekabr 2025 16:01see121

S&P Azərbaycanın bank islahatlarını qiymətləndirib

06 Dekabr 2025 14:16see121

“Lexus” kanala aşdı 5 nəfər öldü KONKRET

07 Dekabr 2025 09:54see120

Erməni din xadimlərinin görüşü təxirə salındı Eçmiədzin səbəbi açıqladı

07 Dekabr 2025 19:03see120

Dyökereş “Aston Villa”ya məğlubiyyətdən sonra: “Oyunumuzu bir az yaxşılaşdırmalıyıq”

07 Dekabr 2025 05:12see120

Merz: Almaniya Fələstin dövlətini tanımayacaq

07 Dekabr 2025 17:44see120
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri