Zeytun yağının 5 faydası
Icma.az, News24 portalına istinadən məlumat verir.
Zeytun yağı, xüsusilə də sızma zeytun yağı, ürək sağlamlığını qoruma qabiliyyəti ilə tanınır. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatına (ÜST) görə, ürək xəstəlikləri dünyada ən çox ölümə səbəb olan xəstəliklər sırasındadır.
News24.az xəbər verir ki, Amerika Kardiologiya Kollecinin jurnalında 2020-ci ildə dərc olunan bir araşdırmaya görə, gündə sadəcə yarım yemək qaşığı zeytun yağı istehlak etmək, ürək-damar xəstəliyi riskini 14%, koronar ürək xəstəliyi riskini isə 18% azaldır.
Budur zeytun yağının 5 faydası:
1. Beyin sağlamlığını dəstəkləyir
Zeytun yağı yaşlandıqca yaddaş və zehni funksiyaların qorunmasına kömək edir. 2023-cü ildə "Nutrition" jurnalında dərc olunan araşdırma, gündə yarım yemək qaşığından çox zeytun yağı istehlak edən insanların, zeytun yağı istifadə etməyənlərə nisbətən demensiyadan (ağıl zəifliyi) ölmə riskinin 28% daha az olduğunu göstərib.
Tədqiqatçı Anne-Julie Tessier deyir: “Zeytun yağında olan bəzi antioksidant maddələr qan-beyin baryerini keçərək beyinə birbaşa təsir edə bilər. Bundan əlavə, zeytun yağının ürək sağlamlığına faydası, dolayısı ilə beyin sağlamlığına da müsbət təsir göstərə bilər”.
2. İnsult (iflic) riskini azaldır
ÜST-yə görə, insult (beyin qan dövranı pozğunluğu) dünyada ikinci ən çox ölümə səbəb olan xəstəlikdir. 2014-cü ildə aparılan bir araşdırma, zeytun yağının tərkibindəki təkli doymamış yağların insult və ürək xəstəliyi riskini azaltmaqla əlaqəli olduğunu müəyyən edib.
3. Tip 2 şəkərli diabetə qarşı qoruyucu təsir
Zeytun yağı tip 2 diabet riskini azalda bilər. 2019-cu ildə edilən bir araşdırmaya görə, hər gün 55 ml oleanolik turşu ilə zənginləşdirilmiş zeytun yağı istifadə edən prediabet (diabet öncəsi) xəstələrinin, diabetə tutulma ehtimalı daha az olub. Tip 2 diabetin qarşısının alınması, ürək xəstəliyi, böyrək zədələnməsi, sinir və göz zədələnməsi kimi ciddi problemlərin qarşısını almağa kömək edir.
4. Xərçəng riskini azaldır
Yeni elmi sübutlara əsasən, zeytun yağı bəzi xərçəng növlərinin riskini azalda bilər. 2022-ci ildə "PLOS ONE" jurnalında dərc olunan bir araşdırma, daha çox zeytun yağı istehlak edən şəxslərdə döş və yoğun bağırsaq (kolorektal) xərçəngi riskinin daha az olduğunu göstərib. Bu təsirin səbəbi, zeytun yağındakı oleik turşunun iltihab və oksidləşmə stresini azaltmasıdır. Həmçinin, antioksidantlar sərbəst radikalları zərərsizləşdirərək DNT-nin zədələnməsinin və xərçəngin qarşısını alır.
5. Ürək-damar sağlamlığını qoruyur
Zeytun yağı ürəyi qoruyur. Araşdırmalar göstərir ki, gündə yarım yemək qaşığı belə zeytun yağı istehlakı ürək-damar və koronar ürək xəstəlikləri riskini nəzərəçarpacaq dərəcədə azaldır. Bu təsir əsasən tərkibindəki faydalı yağlar və güclü antioksidantlardan qaynaqlanır.
Günel Məlikzadə


