Ac qarına qəhvə içməyin FƏSADLARI
News24 saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
“Aç qarına qəhvə kortizol istehsalını artıra bilər”.
News24.az xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq Feliks Tuxvatullin deyib.
Kofein və fenolik turşuların tərkibinə görə, qəhvə mədədə xlorid turşusu istehsalına yol açır. Hidroklor turşusu qəhvə içdikdən 10-15 dəqiqə sonra mədədə əmələ gəlir və bu təsir 60 dəqiqəyə qədər davam edə bilir.
Sağlam insanlarda turşuluğun artması fizioloji norma daxilində qalır və selikli qişanın zədələnməsinə səbəb olmur, lakin qastrit və ya mədə xorası olan insanlarda qarın ağrısı və ürəkbulanma ola bilər.
Qastroenteroloq əlavə edib ki, qıcıqlanmış bağırsaq sindromu olan insanlar üçün acqarına qəhvə içmək kramp, ishal və şişkinliyə səbəb ola bilər.
Bundan əlavə. acqarına qəhvə xüsusilə səhərlər kortizol (stress hormonu) istehsalını artıra bilər.
“Qəhvədəki kofeinin parasetamol və iltihab əleyhinə ağrıkəsicilərin, o cümlədən aspirin və ibuprofen kimi reseptsiz ağrıkəsicilərin effektivliyini artıra biləcəyini də xatırlamağa dəyər. Bununla belə, bir çox digər dərmanlar üçün qəhvə onların effektivliyini azaldan qarşılıqlı təsirlərə səbəb ola bilər.
Qastroenteroloq, bədənin təbii olaraq kortizol səviyyəsini artırmasına və kofeinə həddindən artıq həssaslığı azaltmasına imkan vermək üçün yuxudan oyandıqdan yarım saat və ya bir saat sonra qəhvə içməyi məsləhət görüb. Ürək yanması və ağrı üçün Tuxvatullin qəhvəyə yüngül qəlyanaltı – qatıq, bir ovuc qoz-fındıq və ya yulaf ezmesi əlavə etməyi tövsiyə edib./Medianews.az


