Ağciyər xərçəngi riski ilə qidalanma arasında əlaqə ola bilər
Icma.az, Missiya.az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
ABŞ-də aparılan yeni bir araşdırma, ağciyər xərçəngi riskinin təkcə siqaret və ya havanın çirklənməsi ilə deyil, həm də qidalanma vərdişləri ilə əlaqəli ola biləcəyini ortaya qoyub.
Missiya.Az xəbər verir ki, Florida və Kentukki universitetlərinin mütəxəssisləri orqanizmdə qlükozanı (orqanizmin enerji sərfinin yarsını təmin edir. Üzvi maddələrə aiddir) saxlayan bir molekul olan qlikogenin ağciyər xərçənginin bəzi növlərinin inkişafında təsirli ola biləcəyini müəyyən ediblər.
Tədqiqatçılar ağciyər adenokarsinoması adlanan və bütün dünyada xəstəlik hallarının təxminən 40 faizini təşkil edən həmin xərçəng növündə qlikogen səviyyəsinin yüksək olduğunu aşkarlayıblar.
Siçanlar üzərində aparılan təcrübələrdə qlikogen miqdarının artması ilə şiş böyüməsinin sürətləndiyi, həmin molekul basdırıldığında isə xərçəngin inkişafının yavaşladığı müşahidə edilib. Yağ və karbohidratlarla zəngin qidalarla qidalanan siçanlarda adi qida ilə qidalananlara nisbətən daha yüksək sürətlə şiş inkişaf etdir. Həmin vəziyyət yüksək kalorili və şəkərli qidaların xərçəng üçün “yanacaq” olduğunu ortaya qoyur.
Məlumdur ki, qlikogen məşq zamanı enerji kimi istifadə olunan və əzələlərdə yığılan bir maddədir. Ancaq bu molekul da yüksək karbohidrat və yağ istehlakı ilə bədəndə toplanır. Mütəxəssislər sözügedən tapıntıların insanlara təsirini anlamaq üçün daha çox araşdırmaya ehtiyac olduğunu vurğulayırlar. Lakin ilkin nəticələr pəhrizin ağciyər adenokarsinoması kimi bəzi xərçəng növlərində mühüm rol oynaya biləcəyini göstərir.
Zərintac Mayisqızı
Missiya.Az


