Ağciyər xərçəngi riski ilə əlaqəli ümumi qidalar
Sia Az saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
...Pəhrizdə nə qədər çox işlənmiş qidalar varsa, ağciyər xərçəngi riski bir o qədər yüksəkdir. Amerikalı tədqiqatçılar 100 mindən çox insanın məlumatlarını təhlil etdikdən sonra belə qənaətə gəliblər.
SİA-nın məlumatına görə, 0nların məqaləsi Thorax jurnalında dərc olunub.
Tədqiqata irimiqyaslı PLCO layihəsinin iştirakçıları - 55-74 yaş arası 100 000-dən çox kişi və qadın daxil olub.
Alimlər onların yemək vərdişlərini təhlil edərək, ultra emal olunmuş qidaların (UPF) istehlakını vurğuladılar: soda, rahat qidalar, fast food, kolbasa, şirniyyat və hazır souslar...
Nəticələr həyəcan verici idi: Ən çox UPF (gündə orta hesabla təxminən 6 porsiya) istehlak edənlərin ağciyər xərçəngi riski ən az yeyənlərə (gündə təxminən 0,5 porsiya) nisbətən 41 faiz daha yüksək idi.
Kiçik hüceyrəli olmayan xərçəng riski 37 faiz, kiçik hüceyrəli xərçəng isə 44 faiz artıb. Müəlliflər vurğulayırlar ki, onların məlumatları hələ də birbaşa səbəb-nəticə əlaqəsini sübut etmir.
Bununla belə, UPF-lər ümumiyyətlə qida maddələrində zəifdir, tərkibində artıq duz, şəkər və yağ, eləcə də tütün tüstüsünün tərkibində olan akrolein kimi sənaye emalından potensial zərərli birləşmələr var.
Əvvəllər alimlər sübut etmişdilər ki, qida dərmanların effektivliyini azalda bilər. Məlum olub ki, adi içkilərin tərkibində olan kofein antibiotiklərin təsirini zəiflədə bilər.
Nazlı Almuradova


