Alimlərin dediyinə görə, qəhvə ömrü uzadır, amma...
"European Heart Journal”da dərc olunan son araşdırmada ABŞ alimləri qəhvə istehlakının ölüm hallarına təsirini araşdırıblar. Məlum olub ki, səhər qəhvəsi həqiqətən də ürək-damar xəstəliklərindən və digər səbəblərdən ölüm riskinin aşağı olması ilə əlaqələndirilir. Lakin bu heç də həmişə nəticə vermir və tədqiqatın nəticələri səbəb-nəticə əlaqəsini təsdiqləmir.
SİA-nın məlumatına görə, bu barədə “Hitech” yazır.
Tədqiqat məlumatları Milli Sağlamlıq və Qidalanma Müayinəsi Sorğusundan toplanmış 42,000 amerikalı yaşlıları əhatə edib.
Alimlər iştirakçıları iki qrupa ayırıblar: səhər qəhvə içənlər və gün ərzində içənlər.
Nəticələr göstərib ki, səhər qəhvə içənlərin bütün səbəblərdən, o cümlədən ürək-damar xəstəliklərindən ölüm halları, gün ərzində qəhvə içməyən və ya onu istehlak edənlərlə müqayisədə daha azdır.
Tədqiqatın özəlliyi ondan ibarətdir ki, o, müşahidə xarakteri daşıyır və alimlər səhər qəhvəsinin birbaşa ölüm nisbətini azaltdığını iddia edə bilmirlər.
Tədqiqatçılar həmçinin qeyd ediblər ki, səhər qəhvəsi içənlər gün ərzində qəhvə içənlərdən daha çox çay və kofeinli soda istehlak edirlər.
Əsas yemək: Səhər qəhvəsi sağlamlığınız üçün faydalı ola bilər, lakin gün ərzində içməyin gözlənilən ömür uzunluğuna heç bir statistik təsiri yoxdur.
Nazlı Almuradova