Alkoqol qəbulundan sonra beyin sağlamlığını yaxşılaşdıran məhsul...
Icma.az, Sia Az portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Lancjou Universitetinin (Çin) alimləri yak südünün beyin zədəsi də daxil olmaqla, xroniki spirt istehlakının təsirlərini azalda biləcəyini aşkar ediblər.
SİA-nın məlumatına görə, siçan üzərində aparılan təcrübənin nəticələri Food & Function jurnalında dərc olunub.
Araşdırma nəticəsində məlum olub ki, yak südü orqanizmdə narahatlıq və iltihabı azaldır, sinir hüceyrələrini oksidləşdirici stressdən qoruyur. Ən böyük təsir məhsulun daha yüksək dozaları verilən heyvanlarda müşahidə edilmişdir.
Əlavə təcrübələr göstərib ki, yak südü təkcə beyinə deyil, həm də bağırsaqlara təsir göstərir. Mikrobiotanın tərkibini dəyişdirir, iltihab və depressiya ilə əlaqəli bakteriyaların sayını azaldır. Eyni zamanda, orqanizm sinir sisteminə qoruyucu təsir göstərən bioloji aktiv maddələrin səviyyəsini artırır.
Beyində iltihabi proseslərdə əsas rol oynayan TLR4 və NF-κB zülallarının aktivliyinin azalması da qeydə alınıb. Tədqiqatçıların fikrincə, yak südünün təsiri onun bağırsaq-beyin oxuna təsiri ilə bağlı ola bilər.
Bu tapıntılar heyvanlar üzərində aparılan təcrübələrə əsaslansa da, bu məhsulun xüsusiyyətlərini və onun insanların psixi və nevroloji sağlamlığa təsirini öyrənmək üçün yeni imkanlar açır.
Nazlı Almuradova
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:80
Bu xəbər 19 Sentyabr 2025 22:17 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















