Badam və qoz əla çərəzlərdir: Ürək, beyin və dəri sağlamlığına faydalıdır
Sherg.az saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
Badam və qoz, müxtəlif sağlamlıq faydaları təqdim edən olduqca qidalandırıcı çərəzlərdir, lakin qida tərkibi və xüsusi üstünlüklər baxımından fərqlənirlər.
Sherg.az xəbər verir ki, badam E vitamini, zülal və lif baxımından zəngindir ki, bu da onları çəki idarəsi, həzm və dəri sağlamlığı üçün əla edir. Qoz isə beyin sağlamlığını dəstəkləyən, iltihabı azaldan və ürək funksiyalarını qoruyan omega-3 yağ turşuları, antioksidantlar və polifenollar baxımından zəngindir. Bu çərəzlər arasındakı fərqləri bilmək, ürək, beyin və ya ümumi sağlamlıq kimi qidalanma hədəflərinizə uyğun olanı seçməyə imkan verir. Qoz xüsusilə beyni gücləndirici xüsusiyyətləri ilə tanınır. Yaddaşı və idrak funksiyasını dəstəkləyən bitki mənşəli omega-3 yağ turşusu -alfa-linolen turşusu (ALA) baxımından zəngindir. Mütəmadi qoz istehlakının beyin sağlamlığının yaxşılaşdırılması, neyrodegenerativ xəstəlik riskinin azaldılması və oksidativ stressə qarşı qorunma ilə əlaqəli olduğu göstərilib. Antioksidantlar və polifenollar həmçinin iltihabı azaltmağa, beyin qan dövranını yaxşılaşdırmağa kömək edərək yaddaşı, öyrənməyi və əhvalı yüksəldir.
Araşdırmaya görə, gündə 50 qram qoz istehlakı sağlam gənc yetkinlərdə gün ərzində daha sürətli reaksiya vaxtı və daha yaxşı yaddaş göstəricilərinə səbəb olub.
Həm badam, həm də qoz ürək sağlamlığına müxtəlif yollarla fayda verir.
Qoz: Omega-3 yağ turşuları baxımından zəngin olan qoz iltihabı azaltmağa, xolesterin səviyyələrini yaxşılaşdırmağa, qan təzyiqini salmağa və damar funksiyalarını dəstəkləməyə kömək edir. Mütəmadi qoz istehlakı LDL (“pis”) xolesterini azaldır və ürək-damar riskini aşağı salır.
Badam: Tək doymamış yağlar, E vitamini, lif, kalsium, maqnezium və kalium kimi əsas minerallar baxımından zəngin olan badem xolesterin səviyyələrinin yaxşılaşmasına, qan təzyiqinin daha yaxşı nəzarətinə və ümumi kardio-vaskulyar sağlamlığa töhfə verir. Badam çəki idarəsi üçün xüsusilə faydalıdır. Yüksək zülal və lif tərkibi toxluq hissini artıraraq ümumi kalori qəbulunu azaldır. Badam həmçinin daha aşağı qlisemik indeksə malikdir, qan
şəkəri səviyyələrini tənzimləyir və metabolik sağlamlığı dəstəkləyir ki, bu da onu çəki qorumaq və ya arıqlamaq istəyənlər üçün əla seçimə çevirir.
Badam, dəri hüceyrələrini oksidativ stressdən qoruyan və sağlam, parlaq dəriyə dəstək olan güclü antioksidant E vitamini baxımından zəngindir. Mütəmadi istehlak saçın gücünü artıra, qırılmanı azalda və parlaqlığı yüksəldə bilər. Qoz yüksək antioksidant və omega-3 yağ turşuları ilə iltihabı azaldaraq saç dərisi sağlamlığını dəstəkləyir və daha güclü, sağlam saçlara töhfə verir. Bu çərəzləri qidalanmanıza daxil etmək, dəri və saçınızı daxildən qidalandıraraq gözəllik yönümlü qidalanmaya təbii bir töhfədir.
Həm badam, həm də qoz mineral tərkibi sayəsində sümük sağlamlığına töhfə verir. Badam, sümük sıxlığını və gücünü qorumaq üçün vacib olan kalsium, maqnezium və fosfor baxımından zəngin bir mənbədir. Qoz isə ümumi skelet sağlamlığını dəstəkləyən maqnezium və fosfor ehtiva edir. Balanslı qidalanma ilə yanaşı bu çərəzlərin mütəmadi istehlakı osteoporoz riskini azaltmağa və sümükləri gücləndirməyə kömək edə bilər ki, bu da onları uzunmüddətli sümük sağlamlığı üçün dəyərli edir.
Bəs, necə istehlak etməli?
Hər iki çərəz mətbəxdə çox yönlüdür:
Badam: Ara yemək kimi, sobada bişirilərək və ya salat və smutilərə əlavə edilərək idealdır. Çiy,
qovrulmuş və ya badam əzməsi kimi istifadə oluna bilər.
Qoz: Bişmiş məhsullara, yulaf sıyığına, salat və makaron yeməklərinə əlavə etmək üçün mükəmməldir. Çiy və ya qovrulmuş halda istehlak edilə bilər. Hər iki çərəz də antioksidantlar baxımından zəngindir, lakin fərqli fokuslara malikdir:
Qoz: Polifenollar, fitosterollar və L-arqinin ehtiva edir, iltihabı azaldır, qan dövranını yaxşılaşdırır və ürək sağlamlığını dəstəkləyir.
Badam: Hüceyrələri oksidativ stressdən qoruyan və dəri sağlamlığını dəstəkləyən güclü antioksidant E vitamini baxımından zəngindir.


