Bağırsaqları xərçəngdən qoruyan çərəz
Icma.az, Medicina saytına istinadən bildirir.
Fındıq-qoz bağırsaqları xərçəngdən qoruyur.
“Medicina” xəbər verir kiFridrix Şiller Universitetinin qidalanma üzrə alimləri bir neçə növ qoz-fındıq, makadamiya qozu üzərində araşdırma aparıblar.
Əvvəlcə qoz ləpəsi həzm prosesinə bənzəyən xüsusi müalicəyə məruz qaldı. Nəticədə məhsullar müxtəlif növ xərçəng hüceyrələrinin içinə yerləşdirildi.
Müəyyən edilib ki, qoz kütləsi ilə təmasda olan xərçəng hüceyrələrində qoruyucu mexanizmlər işə düşüb: katalaza və superoksid dismutaz fermentlərinin aktivliyi artıb.
Bu fermentlər hüceyrənin detoksifikasiya proseslərində iştirak edir. Bundan əlavə, qoz-fındıq hüceyrələrdə gen ifadəsini dəyişdirdi və bədxassəli toxumalarda hüceyrə ölümünə səbəb oldu.
Qeyri-adi təsirlər tədqiq edilən hər üç fındıq növündə müşahidə olunub. Bununla belə, bunlar qovrulmuş deyil, təzə qoz-fındıq idi. Fındıqların qovurduqdan sonra faydalı xüsusiyyətlərini saxlayıb-saxlamadığını müəyyən etmək üçün əlavə tədqiqatlar aparılmalıdır.
Ona görə də alimlər mədə-bağırsaq xərçəngindən qorunmaq üçün qoz-fındıq yeməyi tövsiyə edir.
Aygün Musayeva


