Bağırsaqları xərçəngdən qoruyan çərəz
Icma.az, Medicina saytına istinadən bildirir.
Fındıq-qoz bağırsaqları xərçəngdən qoruyur.
“Medicina” xəbər verir kiFridrix Şiller Universitetinin qidalanma üzrə alimləri bir neçə növ qoz-fındıq, makadamiya qozu üzərində araşdırma aparıblar.
Əvvəlcə qoz ləpəsi həzm prosesinə bənzəyən xüsusi müalicəyə məruz qaldı. Nəticədə məhsullar müxtəlif növ xərçəng hüceyrələrinin içinə yerləşdirildi.
Müəyyən edilib ki, qoz kütləsi ilə təmasda olan xərçəng hüceyrələrində qoruyucu mexanizmlər işə düşüb: katalaza və superoksid dismutaz fermentlərinin aktivliyi artıb.
Bu fermentlər hüceyrənin detoksifikasiya proseslərində iştirak edir. Bundan əlavə, qoz-fındıq hüceyrələrdə gen ifadəsini dəyişdirdi və bədxassəli toxumalarda hüceyrə ölümünə səbəb oldu.
Qeyri-adi təsirlər tədqiq edilən hər üç fındıq növündə müşahidə olunub. Bununla belə, bunlar qovrulmuş deyil, təzə qoz-fındıq idi. Fındıqların qovurduqdan sonra faydalı xüsusiyyətlərini saxlayıb-saxlamadığını müəyyən etmək üçün əlavə tədqiqatlar aparılmalıdır.
Ona görə də alimlər mədə-bağırsaq xərçəngindən qorunmaq üçün qoz-fındıq yeməyi tövsiyə edir.
Aygün Musayeva
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:49
Bu xəbər 07 Oktyabr 2025 00:16 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















