Banan qanı qatılaşdırır Tromb yaradan qidalar
Medicina portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
Faydalı bildiyiniz qidalar, meyvələr belə qanı qatılaşdıra bilər.
Xüsusən isti yayda orqanizmdə susuzlaşma fonunda qan daha da qatılaşır.
“Medicina” xəbər verir ki, ürək-damar cərrahı Pavel Vladimirov kartof, banan, şirniyyat və hətta bəzi sağlam qidaların potensial qan qatılaşdırıcı olmasını bildirib.
Həkim Vladimirov xatırladıb ki, qanın qatılaşması damarların tıxanması riskini artırır, ən vacib orqanlara - ürək və beyinə qan tədarükünün pozulmasına gətirib çıxarır.
Bu cür pozuntuların nəticələri insult və infarkt ola bilər.
Xüsusən, yaşlılar üçün zərərli məhsulların adları çəkilib.
"Qanın maye komponenti var - plazma və formalaşmış elementlər. Onların arasındakı tarazlıq qanın nə qədər duru və ya qatı olduğunu müəyyən edir. Qan qatılaşması plazma miqdarının azalması ilə əlaqədardır”.
Qatılaşmanı artıran qidalar:
Kartof
Banan
Şəkər, bütün şirniyyatlar
Alkoqol
Qazlı içkilər
Bəzi göyərtilər: cəfəri, şüyüd
Qoz
Ateroskleroz, diabet, varikoz damarları kimi xroniki pozğunluqları olanlar bu məhsulları məhdudlaşdırılmalı və ya tamamilə istisna etməlidir.
Aygün Musayeva


