Bayram salatlarında mayonezi nə ilə əvəz edək Mütəxəssis TÖVSİYƏSİ
Bizim media saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Bayram süfrəsinin əvəzolunmazı olan salatlar adətən mayonez əlavəsi ilə dadlandırılır. Lakin bir çox insanlar onun dadını sevmir. Bu zaman onu xama, yoqurt və ya kefir əsaslı souslarla əvəz etmək olar.
Bizim.Media xəbər verir ki, bu barədə RT-yə müsahibəsində həkim-dietoloq Mariyat Muxina bildirib.
“Əslində, mayonez yağdan daha münasibdir. Əgər məqsəd kalori miqdarını azaltmaqdırsa, qəribə səslənsə də, salatlarda yağ deyil, məhz mayonez istifadə etmək daha yaxşıdır. Onun kalorisi duru yağdan daha azdır. Tərkibində xardal və faydalı olan yumurta var”, — deyə o qeyd edib.
Mütəxəssis əlavə edib ki, mayonezin tərkibində olan sirkə zərərli bakteriyaları məhv edir və həzmi yaxşılaşdırır: ““Ən zərərli variant yağsız (az yağlı) mayonezdir, çünki onda fosfatların miqdarı daha çoxdur. Mayonezin əsas zərəri konservantlar, aromatizatorlar və məhz bu fosfatlarla bağlıdır”.
Onun sözlərinə görə, mayonezə alternativ olaraq xama və yoqurtu xardal əlavə etməklə istifadə etmək olar: “Bu halda biz pəhriz mayonezi əldə etmiş olarıq. Əlbəttə, yumurta da əlavə etmək olar, amma onda zəhərlənmə riski var, çünki emaldan keçməyib. İstehsalda isə yumurta tozundan istifadə olunur ki, bunun da sağlamlıq üçün heç bir zərəri yoxdur”.
Muxina həmçinin dadı yaxşılaşdırmaq üçün alternativ sousların da mövcud olduğunu bildirib: “Müxtəlif souslar və ədviyyatlar var ki, onları yoqurda əlavə etmək olar. Həmçinin salat üçün sous kimi kefirdən də istifadə etmək mümkündür”.
Bizim.Media
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:35
Bu xəbər 27 Dekabr 2025 20:51 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















