Bayramda sağlam qidalanma bazarlıqdan başlayır Mütəxəssis tövsiyəsi
2025-ci ilin astanasındayıq. Bayram süfrələri, süfrə tərtibatı üçün hazırlıqlar görülür. Ən ləzzətli yeməklər, müxtəlif salatlar, növbənöv isti və soyuq qəlyanaltılar hazırlanır. Bu məqamda bir çoxlarının unutduğu isə sağlam və təhlükəsiz qidalanma olur.
Qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Ağa Salamov Demokrat.az-a açıqlamasında bayramda sağlam qidalanmaq üçün bəzi detallara diqqət yetirib. O söyləyib ki, bayram günlərində sağlam qidalanmaq, artıq kolori və çəki qazanmamaq üçün alış-verişi də düzgün etməliyik:
“Qidalanma insanın səhhətinə təsir edən mühüm amildir. Bu, həmçinin, insanın ruh sağlığına, zehninə də təsir göstərən faktordur. Sağlam orqanizminə sahib olmaq üçün qidalanma da sağlam olmalıdır. Təəssüf ki, bir çoxları bunu bilmir və ya bilsələr də fərqinə varmırlar, qidalanmalarının qeydinə qalmırlar. Bayram günlərində qidalanma rejimi daha çox pozulur. İnsanlar mayonezli salatlar, qəlyənaltılar, çox yağlı yeməklər, kolbasa, sosiska kim məhsullarla qidalanırlar. Tətil başa çatıb işə qayıdanda isə artıq çəkidən şikayət edirlər. Hamı istəyir ki, bayram süfrəsi bol və gözəl olsun. Ona görə də bəzi insanlar bazarlıq zamanı gərəksiz məhsulları da alırlar. Bazarlarla mənşəyi məlum olmayan məhsullar olur. Bunları almaqdan qaçmaq lazımdır. Eləcə də supermarketlərdə ehtiyacımız olmayan şeyləri almaqdan, zərərli qidalardan uzaq durmalıyıq”.
Ekspert qeyd edib ki, qidaların hazırlanması, saxlanılması və servis edilməsi zamanı diqqətli olmalıyıq:
“Düzgün şəraitdə bişirilməyən, düzgün şərtlər altında saxlanılmayan, eləcə də süfrədə çox qalan və gec istehlak edilən yeməklər zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Ət və ət məhsulları, toyuq, balıq yeməkləri hazır olandan sonra saatlarla otaq temperaturunda saxlanılmamalıdır. İki saat ərzində hazırlanıb soyuducuya yerləşdirilməlidir. Servis edildiyi vaxt çıxarılmalıdır. 3 saatdan artıq hazır yeməkləri təkrar istehlak etmək olmaz. 3 saatı keçməyibsə soyuducuya qoyulub təkrar yeyilə bilər. Amma bu məqamda da isidilməsinə diqqət etmək lazımdır. Bəzi yeməkləri təkrar isitmək doğru deyil. Ümumiyyətlə yaxşı olar ki, hazır yemək elə bişirildiyi gün istehıak edilsin, növbəti günə qalmasın. Yəni, yeyəcəyimiz qədər bişirmək məqsədəuyğundur. Yumurtalı və mayonezli salatlar otaq temperaturunda çox qalanda tərkibindəki bakteriyaların çoxalması səbəbilə zəhərlənmə verə bilər. Qəlyənatlı olaraq yaxşı olar ki, sağlam qidalara üstünlük verilsin. Sosiska, kolbasa əvəzinə süfrəyə ətdən hazırlanan qəlyənaltılar, pendir çeşidləri düzmək olar”.
Törə Zeynallı
Demokrat.az
Qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Ağa Salamov Demokrat.az-a açıqlamasında bayramda sağlam qidalanmaq üçün bəzi detallara diqqət yetirib. O söyləyib ki, bayram günlərində sağlam qidalanmaq, artıq kolori və çəki qazanmamaq üçün alış-verişi də düzgün etməliyik:
“Qidalanma insanın səhhətinə təsir edən mühüm amildir. Bu, həmçinin, insanın ruh sağlığına, zehninə də təsir göstərən faktordur. Sağlam orqanizminə sahib olmaq üçün qidalanma da sağlam olmalıdır. Təəssüf ki, bir çoxları bunu bilmir və ya bilsələr də fərqinə varmırlar, qidalanmalarının qeydinə qalmırlar. Bayram günlərində qidalanma rejimi daha çox pozulur. İnsanlar mayonezli salatlar, qəlyənaltılar, çox yağlı yeməklər, kolbasa, sosiska kim məhsullarla qidalanırlar. Tətil başa çatıb işə qayıdanda isə artıq çəkidən şikayət edirlər. Hamı istəyir ki, bayram süfrəsi bol və gözəl olsun. Ona görə də bəzi insanlar bazarlıq zamanı gərəksiz məhsulları da alırlar. Bazarlarla mənşəyi məlum olmayan məhsullar olur. Bunları almaqdan qaçmaq lazımdır. Eləcə də supermarketlərdə ehtiyacımız olmayan şeyləri almaqdan, zərərli qidalardan uzaq durmalıyıq”.
Ekspert qeyd edib ki, qidaların hazırlanması, saxlanılması və servis edilməsi zamanı diqqətli olmalıyıq:
“Düzgün şəraitdə bişirilməyən, düzgün şərtlər altında saxlanılmayan, eləcə də süfrədə çox qalan və gec istehlak edilən yeməklər zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Ət və ət məhsulları, toyuq, balıq yeməkləri hazır olandan sonra saatlarla otaq temperaturunda saxlanılmamalıdır. İki saat ərzində hazırlanıb soyuducuya yerləşdirilməlidir. Servis edildiyi vaxt çıxarılmalıdır. 3 saatdan artıq hazır yeməkləri təkrar istehlak etmək olmaz. 3 saatı keçməyibsə soyuducuya qoyulub təkrar yeyilə bilər. Amma bu məqamda da isidilməsinə diqqət etmək lazımdır. Bəzi yeməkləri təkrar isitmək doğru deyil. Ümumiyyətlə yaxşı olar ki, hazır yemək elə bişirildiyi gün istehıak edilsin, növbəti günə qalmasın. Yəni, yeyəcəyimiz qədər bişirmək məqsədəuyğundur. Yumurtalı və mayonezli salatlar otaq temperaturunda çox qalanda tərkibindəki bakteriyaların çoxalması səbəbilə zəhərlənmə verə bilər. Qəlyənatlı olaraq yaxşı olar ki, sağlam qidalara üstünlük verilsin. Sosiska, kolbasa əvəzinə süfrəyə ətdən hazırlanan qəlyənaltılar, pendir çeşidləri düzmək olar”.
Törə Zeynallı
Demokrat.az
Baxış sayı:86
Mənbə:https://demokrat.az