Beş məşhur xolesterol mifi yalanlandı...
Sia Az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
...Həqiqətənmi, xolesterolla zəngin qidalardan qaçmalıyıq? Məlum olub ki, bütün xolesterol zərərli deyil.
SİA-nın məlumatına görə, mütəxəssisləri bu yağa bənzər maddənin sağlam hüceyrələrin qurulması üçün vacib olması ilə bağlı məşhur mifləri dağıtdılar.
Mütəxəssislərin fikrincə, xolesterin steroid hormonların, D vitamini və öd turşularının istehsalında da iştirak edir. Onların fikrincə, “pis” xolesterin aşağı sıxlıqlı lipoproteindir (LDL), onun qan damarlarının divarlarında çökməsi ateroskleroza səbəb ola bilər.
“Yaxşı” xolesterin, yüksək sıxlıqlı lipoprotein (HDL) toxumalardan artıq LDL-nin çıxarılmasına kömək edir və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır.
Qeyd edilməlidir ki, normal çəki həmişə xolesterol problemlərinin olmamasına zəmanət vermir. Agentliyin Sankt-Peterburq ofisindən bildirilib ki, "normal çəki ilə belə, xolesterinin səviyyəsi yüksək ola bilər".
Mütəxəssislər xolesterinin səviyyəsinə təsir edən amillər arasında pəhriz, fiziki aktivlik, qeyri-sağlam vərdişlər və genetikanın adını çəkiblər.
Üstəlik, nəinki o yaşdan yuxarı olanlar deyil, hətta sağlam insanlar və 40 yaşdan aşağı olanlar da xolesterol səviyyələrini yoxlamalıdırlar.
Mütəxəssislər xolesterol tərkibli qidalardan uzaq durmaq fikrini də təkzib ediblər.
Bunun əvəzinə onlar doymuş yağda yüksək olan qidaların – yağlı ət, süd məhsulları, şokolad, bişmiş məmulatlar və fast food kimi qidaların istehlakını minimuma endirməyə çağırırlar.
Nəhayət, xolesterinin yalnız dərman vasitəsi ilə aşağı salına biləcəyi iddiası başqa bir mif oldu.
...Sağlam qidalanma, təzə meyvə və tərəvəzlər, fiziki fəaliyyət və siqaretdən imtina xolesterolu azaltmağa kömək edə bilər.
Mütəxəssis fikridir.
Nazlı Almuradova
v

