Bir həftə yalnız qarpız yesək nə olar?
Icma.az bildirir, Medicina portalına istinadən.
Qarpız mono-dieti arıqlamaq üçün məşhur, lakin olduqca riskli bir üsuldur.
“Medicina” xəbər verir ki, doktor Peter belə bir pəhriz ilə bədəndə nə baş verdiyini ətraflı araşdırıb.
1. Zülal və yağların çatışmazlığı
Qarpız demək olar ki, tamamilə su və sadə karbohidratlardan ibarətdir, onun tərkibində praktiki olaraq heç bir heyvan mənşəli protein və yağ yoxdur. Bu makronutrientlər olmadan bir neçə gündən sonra bədən "aclıq" rejiminə keçir - əzələ kütləsinin azalması, metabolik pozğunluqlar və enerji çatışmazlığı baş verir.
2. Böyrəklərin həddindən artıq yüklənməsi
Qarpızın şirəliliyi sidik sisteminin gücləndirilmiş rejimdə işləməsini təmin edir. Nu, sidik sistemi ilə xroniki problemləri olanlar üçün xüsusilə təhlükəlidir.
3. Qlükoza yüksəlir
Təbii olmasına baxmayaraq, qarpızın tərkibində çoxlu fruktoza var. Şəkərin qana kəskin və tez-tez daxil olması qlükoza səviyyəsinin sürətlə yüksəlməsinə və aşağı düşməsinə səbəb olur ki, bu da başgicəllənməyə, zəifliyə və şirniyyata olan həvəsin artmasına səbəb ola bilər.
4. Həzm pozğunluqları
Həddindən artıq su və sürətli karbohidratlar, xüsusən də həssas insanlarda ishala səbəb ola bilər. Və lif miqdarının azalması ilə əks fenomen də mümkündür: qəbizlik, qaz və narahatlıq. Bağırsaq mikroflorasının tarazlığı da pozulur.
5. Sürətli arıqlama, lakin yağ ərimir
Gedəcək ilk şey artıq mayedir. Kilo itkisi olacaq, ancaq müvəqqəti olacaq. Normal pəhrizə qayıtdıqdan sonra kütlə tez bir zamanda geri dönəcək və pəhriz zamanı əzələ itkisi səbəbindən bədəndəki yağ faizi hətta arta bilər.
Qarpızı müntəzəm pəhrizinizə əlavə etmək - yüngül, təravətləndirici və aşağı kalorili məhsul kimi olar.
Pəhriz menyusunun bir hissəsi olaraq gündə 300-350 qr qarpız.
Tez-tez sidik, zəiflik, başgicəllənmə olarsa qarpızı saxlayın.
Aygün Musayeva


