Icma.az
close
up
RU
Bu qidaların inanılmaz faydaları Tez arıqladır, xəstəliklərin qənimidir

Bu qidaların inanılmaz faydaları Tez arıqladır, xəstəliklərin qənimidir

Icma.az bildirir, Tribuna saytına əsaslanaraq.

Sağlam qidalanma tendensiyaları arasında son illərdə tez-tez eşitdiyimiz qıcqırdılmış qidalar nəinki dadlıdır, həm də sağlamlıq üçün çoxlu faydalar təqdim edir.

Probiyotiklərlə, asan həzm və immun dəstəyi ilə dolu olan bu qədim üsul müasir pəhrizlərin əvəzolunmaz hissəsi olmağa namizəddir. Budur təfərrüatlar!

Qatıq, kefir… Ənənəvi mətbəxlərin vazkeçilməzləri olan qıcqırdılmış qidalar bu gün sağlam həyatın ən məşhur hissələrindən biridir. Bağırsaq sağlamlığından əhval-ruhiyyəyə qədər bir çox sahədə müsbət təsirlər təqdim edən bu qidalar süfrələrinizə sağlamlıq və dad qata bilər.

Fermentasiya NƏDİR?

Fermentasiya, tarixdən əvvəlki dövrlərdən bəri qida və içkiləri qorumaq üçün istifadə edilən qədim bir texnikadır. Bu prosesdə bakteriya, maya yaxud göbələk kimi mikroorqanizmlər şəkər, eləcə də nişasta kimi üzvi birləşmələri spirt və ya turşuya çevirir.

Bu transformasiya təbii konservantlar yaradır. Qidaların dadını və teksturasını yaxşılaşdırır. Onlara fərqli duzlu, turş və sıx ətir verir. Fermentasiya müxtəlif üsulla həyata keçirilir: qida və ya ətraf mühitdə təbii olaraq mövcud olan mikroorqanizmlər tərəfindən başlanan spontan fermentasiya.

Fermentasiyanın sağlamlıq üçün faydaları

1. PROBİOTİK VƏ PREBİOTİK BAKTERİYALARIN MƏNBƏYİ

Fermentasiya edilmiş qidalarda çox vaxt probiotik bakteriyalar olur. Bu bakteriyalar bağırsaq mikrobiomunu dəstəkləyir. Həzmi asanlaşdırır və həzm problemlərini yüngülləşdirir. Probiyotiklərin miqdarı və effektivliyi qidanın tərkibindən asılı olaraq dəyişə bilər.

2. ASAN HƏZM

Fermentasiya təbii şəkərləri və nişastaları parçalayır. Bu qidaların həzmini asanlaşdırır. Məsələn, süd məhsullarında olan laktoza fermentasiya yolu ilə daha sadə şəkərlərə çevrilərək, qatıq, kefir və pendir kimi məhsulları laktoza dözümsüzlüyü olan insanlar üçün daha uyğun edir.

3. QİDA VASİTƏLƏRİNİ ARTIRIR

Fermentasiya edilmiş qidalar daha çox vitamin və mineral istehsal edir. Onların udulmasını artırır. Xüsusilə fitik turşusu kimi komponentlərin çıxarılması dəmir və sink kimi mineralların udulmasını asanlaşdırır. Turşu çörəyi kimi fermentləşdirilmiş məhsullar eyni şəkildə mineralın udulmasını artırır. Zülalları daha yaxşı parçalayır və qan şəkərinin səviyyəsini tarazlaşdırmağa kömək edir.

4. ƏHVALI VƏ DAVRANIŞINI YAXŞI EDƏ BİLƏR

Bağırsaq sağlamlığı və əhval-ruhiyyə arasındakı əlaqə getdikcə daha çox başa düşülür. Fermentasiya edilmiş qidalarda olan “Lactobacillus helveticus” və “Bifidobacterium longum” kimi probiotik bakteriyalar narahatlıq və depressiya əlamətlərini yüngülləşdirə bilər. Bundan əlavə, “Lactobacillus casei Shirota” stress hormonu kortizolun istehsalına təsir göstərə və stressin fiziki əlamətlərini azalda bilər.

5. ÜRƏK SAĞLAMLIĞINA DƏSTƏK EDƏ BİLƏR

Sağlam bir pəhrizin bir hissəsi kimi fermentləşdirilmiş qidalardan istifadə ürək xəstəliyi riskini azalda bilər. Bu faydalara qan təzyiqində kiçik azalmalar və xolesterol balansına müsbət təsirlər daxildir.

6. İmmunitet funksiyasını DƏSTƏKLƏYİR

Müxtəlif fermentləşdirilmiş qidaların istehlakı immunitet sistemini dəstəkləyə və infeksiya riskini azalda bilər. Tədqiqatlar göstərir ki, probiotik əlavələr yuxarı tənəffüs yollarının infeksiyalarını azaltmaqda faydalıdır. Lakin fermentləşdirilmiş qidaların bu effekti nə dərəcədə təmin etdiyi hələ aydın deyil.

7. Arıqlamaqda kömək edə bilər

Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, müəyyən probiotik bakteriyalar arıqlamağa və qarın yağını azaltmağa kömək edə bilər. Ancaq bu mövzuda daha çox araşdırmaya ehtiyac var.

Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:76
embedMənbə:https://tribunainfo.az
archiveBu xəbər 26 Noyabr 2024 09:25 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Rusiyanın Azərbaycana qarşı növbəti təzyiq mexanizmi

25 İyul 2025 00:06see663

Goji berry nədir? Goji giləmeyvəsinin faydaları

24 İyul 2025 17:12see183

Avropa və ABŞ razılaşacaqlar Ticarət gərginliyi aradan qalxacaq

24 İyul 2025 17:15see159

Təmiz enerji dövrünü necə sürətləndirmək olar ANALİZ

24 İyul 2025 16:58see157

Bu şəhərdə 22 min abonentin qaz təchizatı dayandırılacaq

24 İyul 2025 17:01see154

Qız Qalasında “Vyetnam Günləri : Şərqin incə zərifliyi İçərişəhərdə FOTO

24 İyul 2025 17:07see152

Türkiyədə oxuyan bir qrup tələbə Azərbaycan universitetlərinə köçürülmə hüququndan məhrum edilib?

25 İyul 2025 01:36see149

Çoxumuzun sevimli xalq artisti...

24 İyul 2025 21:42see146

Bir səfərin izi ilə Fransa sənədli filminin təqdimatı keçirilib

24 İyul 2025 20:43see144

Tailand Kamboca səfirindən ölkəni tərk etməyi tələb edib

24 İyul 2025 22:42see141

Xəstələri ölümcül hala salan saxta cərrah barədə şok faktlar: Bədənim çürüyüb

24 İyul 2025 18:29see141

Rusiyadan Qordonun Xankəndiyə getməsinə reaksiya

24 İyul 2025 17:09see139

Arsenal ilin transferini tamamlayır: Qyökereş Londona gedir

24 İyul 2025 16:58see137

Somalili nazir Ulu öndərin məzarını ziyarət edib

24 İyul 2025 23:40see135

Yeni stansiyaların inşası nəqliyyat sıxlığına əhəmiyyətli təsir göstərməyəcək EKSPERT

24 İyul 2025 17:08see135

Milli Məclis bəyanat yayıb

25 İyul 2025 18:52see132

Əgər onlara edilən təkliflər futbolçuları qane etməsə, mən onları komandada saxlamağa hazıram

26 İyul 2025 00:48see131

Azərbaycanda valyuta sabitliyi: Manat lirəni və rublu üstələyir İqtisadçı əsas səbəbləri izah etdi

26 İyul 2025 02:00see127

Xərçəng xəstəliyinin əməliyyatı və müalicəsi niyə icbari tibbi sığortaya salınmır? Müzakirə

25 İyul 2025 18:48see123

Qəzzanı aclığa məhkum edən İsrailə qarşı qazan və tavalarla etirazlar başlayıb

26 İyul 2025 11:08see121
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri