Icma.az
close
up
RU
Bu qidaların inanılmaz faydaları Tez arıqladır, xəstəliklərin qənimidir

Bu qidaların inanılmaz faydaları Tez arıqladır, xəstəliklərin qənimidir

Icma.az bildirir, Tribuna saytına əsaslanaraq.

Sağlam qidalanma tendensiyaları arasında son illərdə tez-tez eşitdiyimiz qıcqırdılmış qidalar nəinki dadlıdır, həm də sağlamlıq üçün çoxlu faydalar təqdim edir.

Probiyotiklərlə, asan həzm və immun dəstəyi ilə dolu olan bu qədim üsul müasir pəhrizlərin əvəzolunmaz hissəsi olmağa namizəddir. Budur təfərrüatlar!

Qatıq, kefir… Ənənəvi mətbəxlərin vazkeçilməzləri olan qıcqırdılmış qidalar bu gün sağlam həyatın ən məşhur hissələrindən biridir. Bağırsaq sağlamlığından əhval-ruhiyyəyə qədər bir çox sahədə müsbət təsirlər təqdim edən bu qidalar süfrələrinizə sağlamlıq və dad qata bilər.

Fermentasiya NƏDİR?

Fermentasiya, tarixdən əvvəlki dövrlərdən bəri qida və içkiləri qorumaq üçün istifadə edilən qədim bir texnikadır. Bu prosesdə bakteriya, maya yaxud göbələk kimi mikroorqanizmlər şəkər, eləcə də nişasta kimi üzvi birləşmələri spirt və ya turşuya çevirir.

Bu transformasiya təbii konservantlar yaradır. Qidaların dadını və teksturasını yaxşılaşdırır. Onlara fərqli duzlu, turş və sıx ətir verir. Fermentasiya müxtəlif üsulla həyata keçirilir: qida və ya ətraf mühitdə təbii olaraq mövcud olan mikroorqanizmlər tərəfindən başlanan spontan fermentasiya.

Fermentasiyanın sağlamlıq üçün faydaları

1. PROBİOTİK VƏ PREBİOTİK BAKTERİYALARIN MƏNBƏYİ

Fermentasiya edilmiş qidalarda çox vaxt probiotik bakteriyalar olur. Bu bakteriyalar bağırsaq mikrobiomunu dəstəkləyir. Həzmi asanlaşdırır və həzm problemlərini yüngülləşdirir. Probiyotiklərin miqdarı və effektivliyi qidanın tərkibindən asılı olaraq dəyişə bilər.

2. ASAN HƏZM

Fermentasiya təbii şəkərləri və nişastaları parçalayır. Bu qidaların həzmini asanlaşdırır. Məsələn, süd məhsullarında olan laktoza fermentasiya yolu ilə daha sadə şəkərlərə çevrilərək, qatıq, kefir və pendir kimi məhsulları laktoza dözümsüzlüyü olan insanlar üçün daha uyğun edir.

3. QİDA VASİTƏLƏRİNİ ARTIRIR

Fermentasiya edilmiş qidalar daha çox vitamin və mineral istehsal edir. Onların udulmasını artırır. Xüsusilə fitik turşusu kimi komponentlərin çıxarılması dəmir və sink kimi mineralların udulmasını asanlaşdırır. Turşu çörəyi kimi fermentləşdirilmiş məhsullar eyni şəkildə mineralın udulmasını artırır. Zülalları daha yaxşı parçalayır və qan şəkərinin səviyyəsini tarazlaşdırmağa kömək edir.

4. ƏHVALI VƏ DAVRANIŞINI YAXŞI EDƏ BİLƏR

Bağırsaq sağlamlığı və əhval-ruhiyyə arasındakı əlaqə getdikcə daha çox başa düşülür. Fermentasiya edilmiş qidalarda olan “Lactobacillus helveticus” və “Bifidobacterium longum” kimi probiotik bakteriyalar narahatlıq və depressiya əlamətlərini yüngülləşdirə bilər. Bundan əlavə, “Lactobacillus casei Shirota” stress hormonu kortizolun istehsalına təsir göstərə və stressin fiziki əlamətlərini azalda bilər.

5. ÜRƏK SAĞLAMLIĞINA DƏSTƏK EDƏ BİLƏR

Sağlam bir pəhrizin bir hissəsi kimi fermentləşdirilmiş qidalardan istifadə ürək xəstəliyi riskini azalda bilər. Bu faydalara qan təzyiqində kiçik azalmalar və xolesterol balansına müsbət təsirlər daxildir.

6. İmmunitet funksiyasını DƏSTƏKLƏYİR

Müxtəlif fermentləşdirilmiş qidaların istehlakı immunitet sistemini dəstəkləyə və infeksiya riskini azalda bilər. Tədqiqatlar göstərir ki, probiotik əlavələr yuxarı tənəffüs yollarının infeksiyalarını azaltmaqda faydalıdır. Lakin fermentləşdirilmiş qidaların bu effekti nə dərəcədə təmin etdiyi hələ aydın deyil.

7. Arıqlamaqda kömək edə bilər

Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, müəyyən probiotik bakteriyalar arıqlamağa və qarın yağını azaltmağa kömək edə bilər. Ancaq bu mövzuda daha çox araşdırmaya ehtiyac var.

Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:51
embedMənbə:https://tribunainfo.az
archiveBu xəbər 26 Noyabr 2024 09:25 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Ədil Məhərrəmov QƏTLƏ YETİRİLDİ

22 Aprel 2025 13:47see145

Uşaqlarla əlaqə qurmağın ən yaxşı 5 YOLU

22 Aprel 2025 19:47see144

Broyler toyuğu yeyən kişilərə BƏD XƏBƏR

22 Aprel 2025 13:24see135

Region Liqası: 1/8 finalın cütləri

22 Aprel 2025 17:21see133

Dünya Kitab və Müəlliflik Hüququ Günü

22 Aprel 2025 13:50see132

Coca Cola , yoxsa Pepsi ?

23 Aprel 2025 00:23see130

Vardanyanın məhkəməsi keçirilib

22 Aprel 2025 19:32see127

Şərurlu İsfəndiyarla bağlı daha bir QALMAQAL: Məhkəmə işi

22 Aprel 2025 13:34see120

Kart məlumatlarımızı öz əllərimizlə dələduzlara necə təhvil veririk? AÇIQLAMA FOTO

22 Aprel 2025 19:03see118

İlham Əliyev xanımı ilə birlikdə Çinə getdi

22 Aprel 2025 16:00see118

Lənkəranda sahilboyu ərazilər tullantılardan təmizlənib

23 Aprel 2025 14:44see117

Gecə səmasında gülümsəyən üz görünəcək: Bu nadir halı nə vaxt izləmək olar?

23 Aprel 2025 00:14see116

Aysel Vaynşteynin xanımı ilə Foto

22 Aprel 2025 11:05see114

Ərəb Dövlətləri Liqasının sammiti Moskvada keçiriləcək

22 Aprel 2025 19:23see113

Bu qurumların “başı dərddə” DTX ya ŞİKAYƏT EDİLDİ KONKRET

22 Aprel 2025 10:14see113

Əqli Mülkiyyət Agentliyinin və Qərbi Azərbaycan İcmasının birgə təşkilatçılığı ilə konfrans keçirilir YENİLƏNİB

22 Aprel 2025 14:41see113

Zaur Kamal efirdə oğlunu belə PƏRT ETDİ

22 Aprel 2025 10:10see112

Ukrayna ilə sosial təminat və reabilitasiya sahələrində gələcək əməkdaşlığa dair fikir mübadiləsi aparılıb

22 Aprel 2025 15:13see112

Orlando hava limanında təyyarə yanıb, 300 nəfər təxliyə edilib

22 Aprel 2025 07:59see112

Bu qidalar sizin üçün təhlükə ola bilər

22 Aprel 2025 09:55see111
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri