Çaya və ya qəhvəyə şəkər əlavə etməyin TƏHLÜKƏLİDİR
Icma.az, Lent az portalına istinadən məlumat verir.
Şirin isti içkilər təkcə bədən çəkisi üçün deyil, dişlər üçün də təhlükəlidir.
Lent.az xarici mediaya istinadla bildirir ki, stomatoloq Anna Peterson isti içkilərin istehlakı ilə bağlı mühüm xəbərdarlığı paylaşıb. Onun fikrincə, çaya və ya qəhvəyə şəkər əlavə etməyə dəyməz.
Niyə şəkərdən imtina etmək bu qədər vacibdir?
Çünki şəkər dişlərə adi bir şokolad dilimindən daha çox zərər verir. Şəkər ağıza düşdükdə "təhlükəli zona" adlı vəziyyət yaranır. Bu zaman diş minasından minerallar ayrılmağa başlayır və diş çürüməsi prosesi işə düşür.
“Bu, hər gün başımıza gəlir. Səhər yeməyi yeyəndə dişlərimiz bu təhlükəli zonaya daxil olur və təxminən 30 dəqiqə sonra yenidən normal vəziyyətə qayıdır. Dişlər gündə üç əsas yemək və iki ara yeməyə dözə bilir".
Lakin çay və qəhvənin fərqi ondadır ki, insanlar bu içkiləri adətən şokoladı yedikləri qədər sürətli deyil, daha yavaş içirlər.
Dişlər üçün təhlükə nə vaxt artır?
Peterson qeyd edir ki, isti içki sevənlər adətən gün ərzində bir neçə fincan içki içirlər. Əgər bu içkilər 30-40 dəqiqə ərzində yavaş-yavaş içilirsə, dişlərin “təhlükəli zonada” qalma müddəti xeyli artır.
“İçkini içdikdən sonra belə, dişlərin tam bərpa olunması və bu vəziyyətdən çıxması üçün təxminən yarım saat vaxt lazımdır".
Nəticə nədir?
Stomatoloq diş minasını qorumaq və sevdiyiniz içkilərdən zövq almağa davam etmək üçün çay və qəhvəni şəkərsiz içməyi tövsiyə edir. Bundan əlavə, bildirilib ki, həkimlər axşam yeməyini müəyyən içkilərlə qəbul etməyin təhlükəli olduğunu da açıqlayıblar. Xüsusilə buzlu və ya çox soyuq içkilər riskli sayılır.


