Çia toxumlarını yeməyin ən yaxşı vaxtı
Icma.az xəbər verir, Azpost saytına əsaslanaraq.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, çia toxumları:
yüksək zülal mənbəyi olmaqla sabit enerji verir;
lif və zülal tərkibi sayəsində aclıq hissini azaldır;
xüsusi karbohidratlar ehtiva edərək enerji səviyyəsini stabilləşdirir.
Çia toxumları bütün doqquz əsas amin turşusunu ehtiva etdiyi üçün tam zülal mənbəyidir. Bundan əlavə, onlar kalsium, maqnezium, fosfor, kalium, dəmir, sink, selen, mis və manqan kimi minerallarla zəngindir.
Ürək sağlamlığının dəstəyi: Çia toxumlarındakı omeqa-3 yağ turşuları və lif xolesterinin səviyyəsini tənzimləyir, ürək ritmini qoruyur və iltihabı azaldır.
Çəki idarəsi: Çia toxumları mədədə jel əmələ gətirərək toxluq hissini artırır, iştahanı azaldır və uzun müddət doyma təmin edir.
Həzm sistemi üçün faydaları: Yüksək lif tərkibi qəbizliyin qarşısını alır və gluten ehtiva etmədiyi üçün seliak xəstələri üçün uyğundur.
Antioksidant xüsusiyyətləri: Tərkibindəki təbii maddələr sərbəst radikalların yaratdığı oksidləşdirici stressi neytrallaşdıraraq hüceyrələri qoruyur. Bu, iltihab, bəzi xərçəng növləri, ürək xəstəlikləri və Alzheimer xəstəliyi riskini azalda bilər.
Təhlükəsiz istifadəsi: Çia toxumları maye ilə tez şişdiyi üçün, xüsusilə udmaqda çətinlik çəkənlər üçün boğulma təhlükəsi yarada bilər. Onları həmişə maye ilə yumşaldaraq və ya yoqurt kimi nəmləndirilmiş qida ilə qəbul etmək lazımdır, quru şəkildə yemək tövsiyə edilmir.
Beləliklə, çia toxumları səhər və günorta qidalanmasında enerjini artıran, ürək, həzm və ümumi sağlamlıq üçün faydalı təbii məhsuldur.
Paylaş

