Dietik kola içmək nə üçün təhlükəlidir?
Azpost saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Hətta aşağı kalorili dietik kola da ciddi sağlamlıq problemləri yarada bilər.
AzPost-un məlumatına görə, bu barədə Perm Politexnik Universitetinin Kimya və Biotexnologiya departamentinin kiçik elmi işçisi Anton Belkin URA.RU-ya bildirib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, pəhriz içkilərində təbii şəkər əvəzinə süni dadlandırıcılardan – aspartam, sukraloza və kalium asesülfam istifadə olunur. Alim izah edib ki, bu əlavələr orqanizmi enerji ilə təmin etmədən yalançı şirinlik hissi yaradır. Bu, bədənin təbii aclıq və toxluq mexanizmlərini pozur: beyin şirin dadı kalori qəbulunun siqnalı kimi qəbul edir, lakin heç birini qəbul etmir və bu, həddindən artıq yeməyə səbəb olur.
Belkin qeyd edib ki, dietik kola içmək tez-tez insanlarda yanlış “qida təhlükəsizliyi” hissi yaradır. Bu, onların daha çox qida qəbuluna, ümumi kalori qəbulunu artırmasına səbəb olur. Bundan əlavə, araşdırmalar göstərir ki, şəkər əvəzediciləri bağırsaq mikroflorasının tarazlığını poza bilər, ürək-damar və endokrin xəstəliklər riskini artırır.
Alim onu da vurğulayıb ki, çox vaxt adi kolaya da şəkər əvəzediciləri əlavə edilir. Məsələn, fruktoza, müntəzəm olaraq istehlak edildikdə, qaraciyərdə yağ yığılmasına və alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyinin inkişafına kömək edə bilər. Adi kolada həddindən artıq şəkər 2-ci tip diabet riskini artırır.
Bundan əlavə, Belkin kolanı spirtlə qarışdırmamaq barədə xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə, içkinin tərkibindəki kofein spirtin təsirini maskalayır və əslində koordinasiyanı pozsa da, saxta gumrahlıq hissi yaradır. Soda və spirtin birləşməsi də ürək-damar problemləri riskini artırır.
Paylaş


