Dişləri şəkər deyil, bakteriyaların ifraz etdiyi turşular zədələyir
Icma.az, Olke.az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
"Şirin qidalar əslində dişləri zədələmir".
Ölkə.az “Gazeta.Ru”ya istinadla xəbər verir ki, bu barədə həkim Maryana Baragunova danışıb.
Onun sözlərinə görə, şəkər birbaşa diş minasını zədələmir. Təhlükə yalnız şirin qida qalıqları dişlərin səthində və aralarında qalaraq vaxtında təmizlənmədikdə yaranır. “Belə mühitdə bakteriyalar aktiv şəkildə çoxalır və turşular ifraz edir”, – deyə həkim izah edib və dəqiqləşdirib ki, məhz həmin turşular kariyesin səbəbinə çevrilir.
Həkimin sözlərinə görə, diş sağlamlığı üçün xüsusilə yapışqan teksturaya malik məhsullar – karamellər, irislər, marmelad, zefir və şokolad batonçikləri təhlükəlidir. Emalın zədələnməsinə qazlı içkilər də səbəb ola bilər. Lakin həkimin vurğuladığı kimi, dişlər düzgün və müntəzəm təmizləndikdə, əlavə gigiyena vasitələri – diş sapı və irrigatordan istifadə olunduqda şirniyyatlar zərər vermir.
O, həmçinin əlavə edib ki, effektiv diş təmizliyi ən azı iki dəqiqə davam etməli və gündə iki dəfə aparılmalıdır.
Həmidə İbrahimova
Baxış sayı:122
Bu xəbər 04 Sentyabr 2025 11:52 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















