Dünyada ət və südə allergiya xəstəliyi yayılır
Medicina saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
Əgər ət yedikdən bir neçə saat sonra bədəniniz qaşınmağa, şişməyə və ya qəfil ağrımağa başlayırsa, problem qida zəhərlənməsi deyil, gənə dişləməsi nəticəsində yaranan gec başlayan ət və süd allergiyası ola bilər. Buna Alpha-gal sindromu deyilir.
“Medicina” məlumatına görə, ət və süd məhsullarına allergiyaya səbəb olan xəstəlik bütün dünyada yayılmaqdadır.
Alimlər hesab edirlər ki, bu sirli xəstəlik xüsusən ABŞ-da sürətlə yayılır. Xəstəliklərə Nəzarət və Qarşısının Alınması Mərkəzlərinə (CDC) görə, ölkədə təxminən 450,000 insan sindromdan təsirlənə bilər.
Alpha-gal sindromu adını "qalaktoza-alfa-1,3-qalaktoza" adlı şəkər molekulundan alır. Bu molekul təbii olaraq inək, donuz, dovşan və maral kimi məməlilərin toxumalarında olur, lakin insanda yoxdur.
Bu şəkəri ehtiva edən gənə tüpürcəyi qan dövranına daxil olduqda, immunitet sistemi onu bir təhlükə kimi tanıyır və antikor istehsal etməyə başlayır. Ət və ya süd məhsulları kimi alfa-qal ehtiva edən qidalar sonradan qəbul edildikdə, immunitet sistemi səhvən bu molekula allergik reaksiya verir.
Mütəxəssislər tez-tez bu vəziyyəti "qırmızı ət allergiyası" kimi təsvir etsələr də, Alfa-qal sindromu yalnız ətlə məhdudlaşmır: o, həmçinin süd, pendir, jelatin, müəyyən dərmanlar (məsələn, heparin) və hətta şəxsi qulluq məhsulları üçün allergiyaya səbəb ola bilər.
Aygün Musayeva
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:74
Bu xəbər 09 Avqust 2025 19:45 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















