Dünyanın ən faydalı qidası seçildi: Bir ovuc belə ürəyi qoruyur və insult riskini aradan qaldırır
Bir çox araşdırmada faydaları ilə əksər qidaları geridə qoyan badam, xüsusilə ürək-damar sağlamlığına təsirləri ilə ad çıxarır.
Gununsesi.info xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, elm adamları badamın diabet və piylənmə riskini azaltmaqda çox təsirli bir qida olduğunu deyirlər.
Luiziana Dövlət Universiteti tərəfindən aparılan bir araşdırmada, müntəzəm badam istehlakının diabet, yüksək təzyiq və piylənməyə səbəb olan qarın yağını azaltdığı müəyyən olunub.
Badamın toxluq hissini artıraraq iştahı azaltdığı da müəyyən edilmişdir.
Pensilvaniya Dövlət Universitetində aparılan bir araşdırma, hər gün bir ovuc badam istehlakının pis xolesterini azaltdığını və yaxşı xolesterolu artırdığını ortaya qoydu.
Journal of Nutrition-da dərc olunan araşdırmaya görə, gündəlik qida rasionunuza 43 qram badam əlavə etməklə damarlardakı lövhəni təmizləyə bilərsiniz.
Badam qırmızı qan hüceyrələrində E vitamininin səviyyəsini artırır. Vitamin E və antioksidanlar bədəndə oksidləşdirici zərərin qarşısını almağa kömək edir. Badam ürək sağlamlığı üçün faydalı olan lipid və yağ səviyyələrini də yaxşılaşdırır.
Karbohidratları az olan badam sağlam yağ, zülal və liflə zəngin bir qida variantıdır. Badamda olan maqnezium qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir.
Badam tərkibindəki zülal və lif sayəsində iştahı azaldır və toxluq hissi verir. Bu o deməkdir ki, gündəlik olaraq istehlak edilən kalori miqdarını azaldır.
Badamın həddindən artıq istehlakı müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Həddindən artıq badam istehlakı, kilo artımı və həzm problemləri ilə yanaşı, böyrək daşının əmələ gəlməsinə də yol aça bilər.
Orxan Saffari