Ən faydalı dənli bitkilər hansılardır?
Icma.az bildirir, Yeniavaz portalına istinadən.
“Polba (buğda növü) və bulqur ən faydalı dənli bitkilər arasındadır”.
Yeniavaz.com xəbər verir ki, bu barədə gazeta.ru-ya endokrinoloq və dietoloq Yelena Çurakina məlumat verib.
“Polba və bulqur adi buğdadan daha çox protein və lif ehtiva edir. Onların aşağı glisemik indeksi var - qan şəkəri tədricən yüksəlir. Bu, diabet və metabolik sindromlu insanlar üçün vacibdir”, - həkim izah edib.
Çurakina kinoa və amaranta da diqqət yetirməyi tövsiyə edib:
“Onlar bütün vacib amin turşularını ehtiva edir və qlütenə qarşı dözümsüzlüyü olan insanlar üçün əla seçimdir”.
Eyni zamanda, həkim həmçinin tanış olan taxılları unutmamağı tövsiyə edib: qarabaşaq, yulaf, inci arpa (perlovka) və qəhvəyi düyü.
Çurakina izah edib ki, müxtəlif dənli bitkilər özünəməxsus qida tərkibinə malikdir, lakin ümumilikdə onlar uzunmüddətli toxluq və enerji hissi verən mürəkkəb karbohidratların mənbəyidir. Dietoloqun fikrincə, taxıllarda metabolik proseslər və yeni hüceyrələrin qurulması üçün zəruri olan bitki zülalları var:
“Bu məhsullar həm də həzmi yaxşılaşdıran lif və sinir sisteminin normal fəaliyyətinə töhfə verən B vitaminləri mənbəyidir”.
Çurakina onu da qeyd edib ki, dənli bitkilərdə mühüm minerallar da var: məsələn, fosfor sümüklər və dişlər üçün, maqnezium ürək sağlamlığı üçün, sink isə immun sistemi üçün faydalıdır.
Həkim dənli bitkilərin istənilən yeməkdə istehlak edilə biləcəyini deyib. Bununla belə, Çurakina, xüsusilə bir insana metabolik pozğunluqlar diaqnozu qoyulduqda, axşam yeməyi üçün onları bişmiş formada 60-80 qramla məhdudlaşdırmağın daha yaxşı olduğunu qeyd edib.
Endokrinoloq tez-tez irmik (manna) sıyığı, ağ düyü və tez hazırlanan sıyığı menyuya daxil etməyi məsləhət görmür, çünki onlar qan şəkərinin səviyyəsini ani artırır.
Balanslaşdırılmış bir pəhriz təşkil etmək üçün həkim Harvard boşqab üsulundan istifadə etməyi tövsiyə edib:
“Hər yemək üçün 22-23 sm-lik boşqab əqli olaraq dörd hissəyə bölünür. Yarısını tərəvəz, meyvə və ya giləmeyvə tutmalıdır. Dörddə biri bitki mənşəli zülal (noxud, mərcimək) və ya heyvan zülallarıdır (yağsız ət və ya quş əti). Digər dörddə biri isə kompleks karbohidratlardır (taxıl və ya makaron)”.

