Göbələk ehtiyatla yeyilməlidir
Icma.az, Redaktor.az saytına istinadən bildirir.
Elmi işçi Mixail Bolkov bildirib ki, göbələklərin tərkibində orqanizmi qocalmadan qoruya bilən maddə var.
Redaktor.az xəbər verir ki, o, gazeta.ru-ya müsahibəsində cavanlaşdırıcı təsirə malik gözlənilməz məhsulun adını çəkib.
Bolkov göbələklərin, xüsusilə də xanterelles, porcini göbələkləri, ağcaqayın göbələkləri və bal göbələklərinin tərkibində erqotionin adlı maddənin olduğunu bildirib.
Ekspertin sözlərinə görə, o, geroprotektordur, yəni hüceyrələri qocalmaqdan qoruyur və iltihabı azaldır.
Bununla belə, həkim xəbərdarlıq edib ki, potensial faydalarına baxmayaraq, göbələk ehtiyatla yeyilməlidir.
“Siz başa düşməlisiniz ki, onların həzm qabiliyyəti ideal deyil və sənaye sahələrində onlar metalları və digər çirkləndiriciləri udurlar, həmçinin göbələkləri fərqləndirməyi bacarmalısınız hətta təcrübəli insanlar bəzən yeməli və zəhərli olanlar arasında səhv edirlər”, - deyə o bildirib.
Bolkov əlavə edib ki, erqotionin giləmeyvə və göyərtilərdə də var, ona görə də onlar pəhrizdə olmalıdır.
O, fiziki fəaliyyət və düzgün qidalanmağı qocalma ilə mübarizənin ən təsirli üsulu adlandırıb.
Aytəkin TOFİQQIZI
Baxış sayı:115
Bu xəbər 01 Avqust 2025 08:40 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















