Gündə bir stəkan şəkərli içki diabet riskini 25% artırır
Olke.az saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Qazlı içkilər, enerji içkiləri və meyvə şirələrindəki şəkər, şəkərli diabetin ikinci tipinə yoluxma riskini qidalardakı şəkərdən daha güclü şəkildə artırır.
Ölkə.az xəbər verir ki, bu qənaətə "Brigham Young" Universitetinin alimləri gəliblər.
Alimlər dünyanın müxtəlif ölkələrindən olan yarım milyondan çox insanın qidalanma məlumatlarını təhlil edərək müəyyən ediblər ki, şəkərin tipi və mənbəyi əvvəl düşünüləndən daha mühüm rol oynayır.
Araşdırmanın müəllifləri bildirirlər ki, gündə cəmi bir pors (təqribən 350 ml) şəkərli içki qəbul etmək şəkərli diabet riskini 25% artırır. Hətta təbii meyvə şirələri — 100% şirə, nektar və şirə tərkibli içkilər də zərərsiz deyil: onların gündə bir porsiyası (təqribən 240 ml) bu riski 5% artırır.
Alimlər vurğulayırlar ki, söhbət nisbi riskdən gedir, mütləq rəqəmlərdən yox. Məsələn, bir şəxsin ilkin diabet riski 10% təşkil edirsə, gündə 4 stəkan qazlı içki içməsi bu riski təxminən 20%-ə qədər yüksəldə bilər.
Tədqiqatçılar bunun səbəbi kimi içkilərdəki izolyasiya olunmuş şəkərlərin qaraciyərə yaratdığı metabolik yükü göstərirlər. Bu şəkərlər orqanizmə sürətlə sovrulur, qanda qlükozanın kəskin yüksəlməsinə, qaraciyərdə piyin toplanmasına və insulinə qarşı müqavimətin yaranmasına səbəb olur.
Əksinə, yüksək qida dəyərinə malik məhsullarda — bütöv meyvələrdə, süd məhsullarında və tam taxıllarda olan şəkər bu təsirləri göstərmir. Bu cür “daxili” şəkərlər orqanizmə lif, zülal, yağ və digər faydalı maddələrlə birlikdə daxil olur, bu da onların mənimsənilməsini yavaşladır və qlisemik yükü azaldır.
Həmidə İbrahimova


