Həkim damarların qatili olan gündəlik qidaları açıqladı
Azpost saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Bir çox insanın gündəlik rasionunda yer alan bəzi qidalar ürək-damar sağlamlığına ciddi zərər vurur.
AzPost xəbər verir ki, endokrinoloq Marqarita Belousova RT-yə açıqlamasında trans yağlar, doymuş yağlar, şəkər və duzun artıq qəbulunun damarların vəziyyətini pisləşdirdiyini bildirib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, trans və doymuş yağlarla zəngin qidalar qanda “pis” xolesterinin səviyyəsini artıraraq damarların divarlarında aterosklerotik yığıntıların yaranmasına səbəb olur. Bu qrupa fastfud məhsulları, yağlı ət növləri (xüsusilə donuz və qoyun əti), marqarin və müxtəlif şirniyyatlar daxildir.
Belousova əlavə edib ki, qazlı şirin içkilər, duzlu qidalar – kolbasa, sosis, konservlər, çipslər və hazır souslar da ürək və damar sistemi üçün təhlükəlidir. Onların tez-tez istifadəsi artıq çəki, hipertoniya və digər pozuntulara yol aça bilər.
Həkim vurğulayıb ki, polifenollar və antioksidantlar damarların qorunmasında mühüm rol oynayır. Bu maddələrə mavi meyvələr – qaragilə, moruq, çiyələk, həmçinin ən azı yetmiş faiz kakao tərkibli qara şokolad daxildir.
Bundan əlavə, omega-üç yağ turşuları, lif, mikroelementlər və antioksidantlarla zəngin qidalar – paxlalılar, qoz-fındıq, yaşıl çay, zeytun yağı, kalium və maqneziumla zəngin ərzaqlar ürək sağlamlığını dəstəkləyir.
Mütəxəssislər sağlam rasionun seçilməsinin damar xəstəliklərinin profilaktikasında ən təsirli üsullardan biri olduğunu bildirirlər.
Paylaş


