Həkim pomidor və xiyar salatını TƏNQİD etdi
Icma.az, News24 saytına istinadən bildirir.
Sankt-Peterburqdakı SM-Klinikasının qastroenteroloqu və hepatoloqu Andrey Konstandenkov, sağlam qidalanma tərəfdarları arasında məşhur olan pomidor və xiyar salatının faydalarının əslində şişirdildiyini bildirib.
News24.az E-saglam.az-a istinadla xəbər verir ki, o, bu salatın tərkibində çox az miqdarda lif olduğunu və buna görə də onun qida dəyərinin aşağı olduğunu qeyd edib.
Həkim vurğulayıb ki, pomidor və xiyar yüngül, vitaminlərlə zəngin tərəvəzlərdir və həzm üçün faydalı sayılır. Lakin onların lif tərkibi olduqca azdır. Məsələn, 100 qram pomidorda cəmi 1,2-1,5 qram, 100 qram xiyarda isə 0,5-0,7 qram pəhriz lifi mövcuddur. Bu da deməkdir ki, təxminən 400 qramlıq bir boşqab pomidor-xiyar salatı orqanizmə beş qramdan az lif verir. Halbuki böyüklər üçün gündəlik tövsiyə olunan lif miqdarı 25-30 qramdır.
Bu səbəbdən, Konstandenkov belə salatlara daha çox liflə zəngin tərəvəzlərin əlavə edilməsini tövsiyə edir. O, ağ kələm, çuğundur, yerkökü və avokadonun salata əlavə olunmasını məsləhət görür. Həmçinin qoz-fındıq, toxumlar və ya kətan toxumu kimi məhsullar da əlavə lif mənbəyi kimi təqdim olunur və yeməyin qidalanma dəyərini artırır.
Həkim qeyd edib ki, bu cür əlavələr salatın dadını əvvəlcə qeyri-adi etsə də, əslində bir-biri ilə üzvi şəkildə uyğunlaşır və pəhrizi daha balanslı və fərqli hala gətirir.


