Hər gün bulka, şirniyyat, peçenye qaraciyər xərçəngi yaradır
Medicina portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Rafinə olunmuş taxıl məhsulları qaraciyər xərçəngi riskini artırır.
“Medicina” xəbər verir ki, son yeni tədqiqat məlumatlarına görə, gündəlik pəhrizdə çoxlu təmizlənmiş lif aqressiv qaraciyər xərçəngi riskini artırır.
Mütəxəssislər tərkibində zərif lif olan məhsulların istehlakını qanda iltihabı aktivləşdirən komponentlərin artması ilə əlaqələndirirlər. Xərçəng riski onun bədəndə yüksək səviyyədə olması ilə sıx bağlıdır.
Bir qrup alim qida lifinin bir növü olan emal edilmiş inulin qəbul edən siçanlar üzərində təcrübə aparıb. Sonradan sağlam görünən hər 10 siçandan birində qaraciyər xərçəngi inkişaf etdi.
Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, xərçəng şişləri inkişaf etdirən siçanlarda damar qüsuru səbəbindən qanda yüksək miqdarda öd turşusu var. Onların qanında xərçəngin əsas səbəblərindən biri olan iltihaba səbəb ola biləcək çox yüksək səviyyədə mikrob məhsulları var idi.
Heyvanlar iltihabı inkişaf etdirdikdə, onların bədənləri immun reaksiyasını zəiflədən və həmçinin immunitet sisteminin xərçəng hüceyrələrini aşkar etmək və öldürmək qabiliyyətini azaldan antiinflamatuar reaksiya inkişaf etdirərək cavab verdi.
Həkimlər insanların da oxşar reaksiyaya sahib olduğuna inanırlar.
"Qanlarında yüksək səviyyədə safra turşusu olan və çox miqdarda təmizlənmiş taxıl istehlak etməyə başlayan kişilərin qaraciyər xərçəngi riskinin 40 faiz daha yüksək olduğu qeyd edildi."
Mütəxəssislər yüksək dərəcədə işlənmiş lif və zərif taxıl məhsullarını, xüsusilə də ağ düyü və buğdanı həddindən artıq ehtiyatla istehlak etməyi tövsiyə edirlər.
Təmizlənmiş taxılların yüksək istehlakı ürək xəstəliyindən yüksək ölüm riski ilə əlaqələndirilir.
Aygün Musayeva


