Hər gün yumurta yesəniz nə olar? YENİ ARAŞDIRMA
Icma.az, Lent az saytına istinadən bildirir.
Sağlam qidalanmanın pərəstişkarları fiziki vəziyyətin qorunmasına gəldikdə ilk ağıllarına yumurta gəlir. Bu məhsul həqiqətən çoxlu faydalı xüsusiyyətlərə malikdir və elmi araşdırmaların mövzusu olmaqda davam edir.
Lent.az-ın məlumatına görə, bu yaxınlarda aparılan bir araşdırma sübut edib ki, yumurtanın müntəzəm istehlakı ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf ehtimalını azalda bilər. Bundan əlavə, nəticələr göstərir ki, bu məhsulun istehlakı yaşlı insanlarda bu cür xəstəliklərdən ölüm riskini azaldır.
Tədqiqat avstraliyalı alimlər tərəfindən aparılıb və təcrübədə 70 yaşdan yuxarı 8700-dən çox adam iştirak edib. Məlum olub ki, həftədə 1-6 yumurta istehlak edənlərin ölüm riski ayda iki dəfə və ya daha az yumurta yeyənlərlə müqayisədə 15% azdır. Bundan əlavə, bu iştirakçıların ürək-damar xəstəliklərindən ölmə ehtimalı 29% az olub.
Monaş Universitetinin epidemiologiya və profilaktik tibb üzrə müəllimi Holli Vild deyib: “Bu faktlar yaşlı insanlar üçün sübuta əsaslanan pəhriz tövsiyələrinin hazırlanmasını məlumatlandıra bilər”.
Yumurta mühüm protein mənbəyidir, həmçinin B vitaminləri, fol turşusu və digər faydalı birləşmələrlə zəngindir. Onların tərkibində doymamış yağ turşuları, yağda həll olunan vitaminlər (E, D, A, K), xolin və çoxsaylı minerallar var.
Bununla belə, qeyd edək ki, yumurta sarısının tərkibində əhəmiyyətli miqdarda xolesterin var (bir yumurtada təxminən 200-220 mq), bu, xüsusilə ürək-damar xəstəlikləri olan insanlarda qan xolesterinin səviyyəsinə təsir edə bilər. Buna görə də, yumurta pəhrizin bir hissəsi olmalıdır, lakin onun mərkəzində yer tutmamalıdır.
Məsələn, Avstraliya pəhriz qaydaları həftədə 7 yumurtaya qədər istehlak etməyi tövsiyə edir. Bəzi Avropa ölkələri isə həftədə 3-4 yumurta ilə məhdudlaşdırmağı məsləhət görür.
