Icma.az
close
up
RU
İbrahim Saraçoğlu: Qarpızın tumlarını əzib çay dəmləyin!

İbrahim Saraçoğlu: Qarpızın tumlarını əzib çay dəmləyin!

Saglamolun saytına istinadən Icma.az xəbər verir.

Yay mövsümünün ən xoş, dadlı və təravətli giləmeyvələrindən biri qarpızdır. Qarpızı hamımız çox xoşlasaq da, böyük ehtimal süfrələrimizin qırmızı bəzəyinə çevrilən bu nemətin insan orqanizminə faydalarından xəbərsizik.

Əksər adam qarpızı adətən yeməkdən sonra qəbul etmək vərdişinə malikdir. Bu da köp və mədə pozğunluğu yaradır. Halbuki, qarpızı ac qarına və tumları ilə birlikdə yemək daha məqsədəuyğundur.
Qarpızın çoxlu sayda faydası olduğu bildirilir. Mütəxəssislər qan təzyiqinin tarazlanmasından, sağlam arıqlamağa qədər çoxlu sayda faydası olan qarpızın yay aylarında bol-bol qəbul edilməsini təklif edirlər.

Qarpızın qan təzyiqi və ürək funksiyalarının yaxşılaşdırılmasına kömək etdiyini, bundan əlavə xərçəng növlərinə qarşı da qoruyucu bir təsirə malik olduğunu dilə gətirən elm adamları bu məlumatları verirlər:

"Qarpızın bədəni təmizləyici xüsusiyyəti var. Çünki tərkibinin 95 faizi sudur. Bu səbəblə böyrəkləri çox yaxşı işlədir. Sidik qovucudur. Böyrəkdəki daş və duzları təmizləyir. Ayrıca qum tökmə, daş salmada da təsirlidir. Bol B, C vitamini və anti-oksidant ehtiyatı var. Qarpızda olan 'Likopen' maddəsi qan təzyiqini nizamlayır. Tərkində olan yüksək kalium və Beta Karoten maddəsi sayəsində ürəyi infarkta qarşı qoruyucu xüsusiyyəti var. Qarpız tam mənasıyla bir şəfa qaynağıdır".

Artıq çəki problemi olan qadınlara da bol-bol qarpız yemələrini təklif edən mütəxəssislər qarpızın bol miqdarda sudan etibar olması və şəkər saxlamaması, ayrıca bağırsaqlarda sovrulmanı sürətləndirməsi kimi xüsusiyyətləri ilə çəki azaltmanı sürətləndirdiyini ifadə edirlər. Bu səbəblə həm çox kilosu olan, həm də çəki artırmaq istəməyənlərin bol-bol qarpız yeməsi tövsiyə olunur.

Tanınmış türkiyəli həkim İbrahim Saraçoğlu qarpızın faydalarından danışarkən bildirir ki, ona qırmızı rəng verən likopenin tərkibli olması xərçəng riskini azaldır. Qarpız, pis xolesterolun azaldılmasına kömək etməklə ürək sağlamlığı baxımından faydalar verir:

"Likopen sayəsində, prostat xərçəngi riski azalır, ürək xəstəliklərindən qorunma təmin olunur, damar tıxanıqlığının qarşısı alınır. Tərkibindəki L-sitrulin adlı komponent sayəsində qarpız idman və ya uzun müddət ayaq üstə dayanmaqdan yaranan əzələ ağrısında azalma yaradır, damarları rahatlaşdırır. Qarpızın tərkibində olan A vitamini göz sağlamlığını qorumaq üçün zəruri vitaminlərdən biridir. Quru gözlər, gözdə infeksiya və görmə qabiliyyətinin zəiflədilməsi A vitamini əlavələrinə ehtiyac olduğunu göstərir. Katarakt və sarı ləkələr riskini azaltmağa da kömək edir. Tərkibi A, C, B1, B3, B5, B6 ve B92 vitamin və mineralları ilə zəngindir".

Əksər insan qarpızı xoşlasalar da, tumlarını atırlar. Amma nahaq yerə, çünki bu tumların da insanın sağlamlığına çox xeyri var. Əgər biz tumları tamamilə uduruqsa, bunun orqanizmə heç bir xeyri olmur. Onları əzərək çay hazırlayıb içiriksə, onda müsbət nəticəsini görəcəyik. Qarpızın tumunda olan liflər həzm yolunun normal fəaliyyəti üçün əhəmiyyətlidir. Onlar insanı parazitlərdən qoruyur. Orqanizmin bağırsaq qurdlarından təmizlənməsi üçün ilıq süddə həll edilmiş qarpız toxumlarının tozundan istifadə edilir. Bu, bir həftə ərzində səhər və axşam qəbul edilir. Tumlarda olan sitrullin maddəsi antioksidləşdirici təsir göstərərək damarların genişləndirilməsinə və arterial təzyiqi aşağı salmağa kömək edir. Alimlərin məlumatına görə, qarpızın tumları böyrəklər üçün də çox faydalıdır. Təzə qarpız tumlarından hazırlanan çay sidikqovucu təsirə malikdir. Qarpız tumları yaddaşı yaxşılaşdırmağı da bacarır.

Qarpızın qabığı da çox faydalıdır. Əsasən süd artırıcı gücə malik olduğu üçün qarpız qabıqları daha çox süd verən mal-qaraya verilir.

Vaxtı keçmiş və bərkimiş qarpız yemək mədə bağırsaq sisteminin fəaliyyətini pozur, ürək bulanmasına və zəhərlənməyə səbəb olur. Buna görə də qarpız alan zaman diqqətli olmaq lazımdır. Qarpızın insana verdiyi digər zərər onu pendirlə birlikdə yedikdə meydana çıxır. Qarpızla pendirin birlikdə yeyilməsi insanın çəkisini artırmaq qabiliyyətinə malikdir.

Saglamolun.Az


Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:110
embedMənbə:https://saglamolun.az
archiveBu xəbər 16 Noyabr 2024 08:35 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Dünya siyasətində sabitlik pozulub

01 Sentyabr 2025 08:07see335

İsveçrə ABŞ də qızıl zavodu açmaqdan imtina edib

31 Avqust 2025 15:25see143

Rusiyada saxlanılan miqrant futbolçuları deportasiya gözləyir

01 Sentyabr 2025 01:13see137

İsrail Rusiyaya səfir təyin etdi

01 Sentyabr 2025 00:02see135

Türk qəhvəsi sevənlər OXUSUN Sən demə...

01 Sentyabr 2025 01:45see129

Bakıda zəncirvari qəza: İki KamAZ və dörd minik avtomobili toqquşub

01 Sentyabr 2025 01:01see128

La Liqa: Barselona dan xal itkisi

01 Sentyabr 2025 01:40see128

Avropa Komissiyası: Gürcüstanın cavabı alınıb, qiymətləndiriləcək

01 Sentyabr 2025 19:54see127

Teleqramda möhtəşəm yenilik...

01 Sentyabr 2025 01:17see125

İsrail ordusu HƏMAS ın xaricdəki liderlərini hədəf alacaq

31 Avqust 2025 22:01see125

Kurtlar Vadisi nin Mematisi illər sonra FOTO

31 Avqust 2025 15:05see122

Şirvanda toyda kütləvi dava 2 nəfər həbs edildi

02 Sentyabr 2025 02:01see121

“Nüvə məsələsi üçün diplomatik pəncərə açıqdır”

02 Sentyabr 2025 02:31see120

Yer niyə fırlanır və ya fırlanmasa, nələr baş verər?

31 Avqust 2025 19:39see120

Moskvada müəllim şantaja görə həbs olundu

02 Sentyabr 2025 04:00see118

Ağdamda baş vermiş yol qəzasının təfərrüatları məlum olub FOTO YENİLƏNİB

31 Avqust 2025 19:50see118

Flamingo nun təqdimatı ilk dəfə onlayn nümayiş olunub...

01 Sentyabr 2025 00:05see116

Suriya son 14 ildə ilk dəfə neft ixrac etdi

02 Sentyabr 2025 01:54see116

Biz çox böyük iş görmüşük İmişli nin baş məşqçisi

31 Avqust 2025 22:12see114

Azər Həşimov: Məğlub olsaq da...

31 Avqust 2025 20:24see114
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri