İki həftəlik pis qidalanmanın İMMUNİTETƏ TƏSİRİ
Icma.az, News24 portalına istinadən məlumat verir.
Duz, şəkər, yağ və zərif karbohidratlarla zəngin iki həftəlik pəhriz orqanizmdə iltihaba səbəb olur, həmçinin patogenlərə qarşı immun reaksiyasını zəiflədir.
News24.az bildirir ki, bu barədə Radboud Universiteti Tibb Mərkəzinin (Hollandiya) alimləri Tanzaniyadan olan həmkarları ilə birlikdə bu qənaətə gəliblər.
Tədqiqatda Tanzaniyanın şəhər və kənd yerlərindən olan 77 sağlam kişi iştirak edib. İştirakçıların birinci qrupu əvvəllər ənənəvi Afrika pəhrizinə əməl edib, sonra isə 14 gün ərzində “Qərb” pəhrizinə keçiblər. İkinci qrup isə əksinə, pəhrizini Qərbdən ənənəviyə dəyişib. Üçüncü qrup normal qidalanmalarına davam edərkən hər gün fermentləşdirilmiş banan içkisini içib, dördüncüsü isə nəzarət olaraq xidmət edib.
Alimlər eksperimentin başlanğıcında, başlandıqdan iki həftə sonra və bitdikdən bir ay sonra iştirakçıların səhhətindəki dəyişiklikləri izləyiblər. Nəticələr göstərib ki, Qərb pəhrizinə keçid subyektlərin orqanizmində iltihablı zülalların səviyyəsini artırıb, immun reaksiyanın effektivliyini azaldıb və xroniki xəstəliklərlə bağlı prosesləri aktivləşdirib.
Əksinə, ənənəvi Afrika pəhrizi yeyən və ya fermentləşdirilmiş içki içən iştirakçılar iltihabın səviyyəsini azaldıb. Bəzi müsbət təsirlər hətta müdaxilənin bitməsindən dörd həftə sonra da davam edib və bu, hətta qısamüddətli müsbət pəhriz dəyişikliklərinin uzunmüddətli təsir göstərdiyini göstərib.
Səma


