İnnabın faydası və zərərləri
Milli.az saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
İnnab (Ziziphus jujuba) 3.000 ildən çoxdur ki, insanlar tərəfindən istehlak edilir və ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunur. Lif və antioksidant baxımından zəngin, aşağı kalorili olan bu meyvə, bəzən "qırmızı xurma" adlandırılsa da, həmişə qırmızı rəngdə olmur. Təzə vaxtı yaşıl-qəhvəyi tonlarda olan innab, yetişdikcə tünd qəhvəyi rəng alır və yüngül şirin, alma-xurma aromalıdır.
Milli.Az innabın tərkibi və qida dəyərini təqdim edir:
Kalori: 79 kcal
Zülal: 1,2 q
Kalsium: 21 mg
Maqnezium: 10 mg
Fosfor: 23 mg
Kalium: 250 mg
C vitamini: 69 mg
A vitamini: 40 IU
İnnab bir çox sağlamlıq problemlərində istifadə olunur:
Yuxusuzluq, stress və narahatlıq Qarın ağrısı, qaz sancısı, qəbizlik kimi həzm problemləri Halsızlıq və yorğunluq Qrip, soyuqdəymə və viral infeksiyalar Dəri qıcıqlanmaları və infeksiyalar Yüksək qan təzyiqi və qan dövranı problemləri Yüksək qan şəkəriİnnab meyvəsi həm təzə, həm də qurudulmuş şəkildə yeyilə bilər. Bundan əlavə, çay, şərbət və şirniyyatlara əlavə edilərək də istifadə olunur.
İnnabın faydaları:
Yuxusuzluq və stressi azaltmağa kömək edir. Pankreas hüceyrələrini stimullaşdıraraq insulin istehsalını artırır. Dəri infeksiyalarının və yaraların sağalmasını sürətləndirir. Hüceyrələri yeniləyir və sərbəst radikallardan qoruyur. Dolaşımı yaxşılaşdırır, xolesterolu azaldır və qaraciyəri dəstəkləyir. Lifli quruluşu sayəsində bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır və qəbizliyi aradan qaldırır. İnnab çayı, mukus ifrazını azaldaraq qrip və soyuqdəymənin təsirlərini yüngülləşdirir.İnnab əks təsirləri nadirdir. Meyvə allergiyası olan şəxslər istisna olmaqla, normal miqdarda istehlak edildikdə ciddi reaksiyalar yaratmır.
Sağlamlıq problemləri olan və ya dərman qəbul edən şəxslər istifadə etməzdən əvvəl həkimlə məsləhətləşməlidir, xüsusilə depressiya, anksiyete, təzyiq və ürək xəstəlikləri üçün dərman qəbul edənlər.
İnnab qan şəkərini təsir edə bildiyi üçün diabet xəstələrinin səviyyələri diqqətlə izlənməlidir.
Saponin tərkibli komponentlər bəzi dərmanlarla, o cümlədən anti-nöbet dərmanları ilə qarşılıqlı təsir göstərə bilər.
Aşırı miqdarda istehlak edildikdə nadir hallarda uyuşqunluq, ishal, iştahsızlıq, qəbizlik, şişkinlik və halsızlıq müşahidə edilə bilər.
Lalə Qüdrətova
Milli.Az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:52
Bu xəbər 14 Dekabr 2025 07:07 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















