İnsanı acı yeməyə nə vadar edir? HƏKİM
Cebheinfo portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.
Acılı yeməyə həvəsin səbəbləri məlum olub.
Qastroenteroloq Yevgeni Belousovun deyib ki, bu geniş yayılmış fenomenin fizioloji və psixoloji səbəbləri var.
“Cebheinfo.az” “Gazeta.ru”-ya istnadən yazır ki, fizioloji baxımdan ədviyyatlı yemək yemək istəyi kapsaisinin təsiri ilə izah olunur. Bu maddə reseptorları qıcıqlandırır, yanma hissi yaradır. Buna cavab olaraq bədən endorfinlər - həzz hormonları istehsal edir.
Nəticədə müsbət reaksiya formalaşır. “Bundan əlavə, bu cür qida maddələr mübadiləsini müvəqqəti sürətləndirir və bu, enerji artımı kimi qəbul edilir”,- həkim əlavə edib.
Eyni zamanda, o deyib ki, ədviyyatlı qidalar yemək streslə mübarizə aparmaq üçün bir yol ola bilər: “Çünki güclü dad hissləri narahatlıqdan yayınmağa kömək edir”.
Bundan başqa, ədviyyatlı qidalara olan həvəs də bədənin ehtiyaclarını bildirə bilər: “Məsələn, B vitaminləri və ya mineralların çatışmazlığını göstərir”.
Ümumiyyətlə, həkim ədviyyatlı yeməkləri sevənlərə onu dozasını aşmamağı və mümkünsə, ədviyyatlı yeməkləri daha az ədviyyatlı yeməklərlə əvəz etməyi məsləhət görüb: “Lakin bunu tədricən edin”.
O, tam olaraq nəyin səbəb olduğunu anlamaq üçün ədviyyatlı yeməkləri nə vaxt və nə üçün arzuladığınızı izləməyi tövsiyə edib.
Xəzər
“Cebheinfo.az”


