Kartofun bu hissəsi ölüm səbəbi ola bilər DİQQƏT
Icma.az, News24 portalına istinadən məlumat yayır.
Kartof bir çox insanın imtina edə bilmədiyi və uzun müddətdir ki, demək olar ki, hər kəsin evində olan qidalardan biridir. Lakin bağda uzun müddət saxlanılan kartof bir müddət sonra yaşıllaşa bilər. Çox adam tərəfindən kəsilərək istehlak edilən bu kartoflar sağlamlığınız üçün zəhərli ola bilər!
News24.az diqqət etməli olduğunuz şeyləri təqdim edir:
Adətən tərəvəz yataqlarında uzun müddət saxlanılan kartof zamanla yaşıllaşır.
Bir çox insan üçün zərərsiz sayıldığı üçün istehlak edilən bu kartoflar ölümcül vəziyyətlərə dəvət edə bilər. Belə ki:
Uzun müddət saxlanılan və günəşə məruz qalan kartof zamanla rəngini sarıdan yaşıla çevirməyə başlayır.
Zərərsiz görünən bu maddə əslində kartofun tərkibindəki xlorofil maddəsinin artdığına işarədir.
Eyni zamanda, kartof yaşıllaşdıqca solanin istehsal etməyə başlayır. Kartof çiçəklərində yüksək konsentrasiyalarda olan solanin yüksək miqdarda kimyəvi zəhər ehtiva edir.
Solaninin meydana gəlməsi üçün günəş işığına və xloroplastlara ehtiyacı var. Beləliklə, kartofun rəngi yaşıllaşmağa başlayır.
Beləliklə, kartofun yaşıllaşdırılmasının zəhərlənməyə səbəb ola biləcəyini başa düşmək olar. Yaşıl rəng nə qədər sıx olarsa, zəhərlənmə riski bir o qədər çox olar.
Üstəlik, kartof zəhərlənməsi qusma və ishal kimi əlamətlərə, eləcə də ölümcül vəziyyətlərə səbəb ola bilər.
Yaşıl kartof istehlak etsəniz, qızdırma, mədə krampları, başgicəllənmə və baş ağrısı, qusma kimi simptomlarla qarşılaşa bilərsiniz.
Baxış sayı:120
Bu xəbər 21 Noyabr 2024 01:20 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















