Kefir möcüzəsi: Ürək xəstəlikləri üçün “bəla”
Cebheinfo portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
Fermentasiya edilmiş kefir və pəhriz lifinin birləşməsi bədəndəki iltihabı omeqa-3 yağ turşuları və ya prebiotiklərdən daha effektiv şəkildə azaldır. Nottingem Universitetinin alimləri belə nəticəyə gəliblər.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri “Journal of Translational Medicine” jurnalında dərc olunub.
Prebiotiklər mədə-bağırsaq traktının yuxarı hissəsində həzm olunmayan və sorulmayan qida komponentləridir. Onlar insan yoğun bağırsağının mikroflorası tərəfindən mayalanır, böyüməsini və fəaliyyətini stimullaşdırır.
Təcrübədə könüllülər altı həftə ərzində omeqa-3 yağ turşuları, prebiotik lif və ya kefir qəbul ediblər. Üçüncü qrip isə prebiotiklər şəklində hər ikisinin birləşməsini qəbul ediblər. Yalnız üçüncü qrupda qanda iltihablı markerlərin davamlı azalması və ümumi yaxşılaşma müşahidə olunub.
Müəlliflər deyirlər ki, komponentlər bu təsirdə əsas rol oynayır. Lif kefirdə olan faydalı mikroorqanizmlər üçün çoxalma funkisyası daşıyır, onların fəaliyyətini artırır. Bu, immunitet reaksiyasını tənzimləməyə və xroniki iltihabı azaltmağa kömək edən butirat kimi yağ turşularının artması ilə nəticələnir.
Alimlər bunun səsəbini inqrediyentlərin birləşməsi ilə izah edirlər. Kefir və pəhriz lifi ayrılıqda əhəmiyyətli bir təsir göstərməyib. Tədqiqatçıların fikrincə, bu yanaşma xroniki iltihabi xəstəliklərin, o cümlədən ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınması və müalicəsi üçün əhəmiyyətli ola bilər.
Xəzər
“Cebheinfo.az”
Problemlərinizi bizə yazın, şahidi olduğunuz hadisələri çəkib göndərin


