Kəsilmiş qarpız almaq TƏHLÜKƏLİDİR
Redaktor.az saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Yay mövsümündə mağaza rəflərində həm bütöv, həm də doğranmış şəkildə qarpızlara rast gəlmək mümkündür. Lakin dietoloq Maria de Luk insanları kəsilmiş qarpız almaqdan çəkinməyə çağırıb.
Redaktor.az xəbər verir ki, mütəxəssis bu haqda "Vanitatis" nəşrinə müsahibəsində danışıb.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, qarpız qabıq şəklində olarkən təbii qoruyucu baryer rolunu oynayır. Bu baryer itirildikdə, meyvənin şirin və nəmli içi açıqda qalır ki, bu da bakteriyaların sürətlə çoxalması üçün ideal şərait yaradır.
“Qarpız qabıq şəklində təbii qoruyucu baryerini itirdikdə, şirin və nəmli əti ortaya çıxır. Rütubət və şəkərin birləşməsi bakteriyaların çoxalması üçün ideal mühitdir”, - deyə həkim xəbərdarlıq edib.
De Luk əlavə edib ki, belə bir qarpızın yeyilməsi mədə-bağırsaq traktında problemlərə səbəb ola bilər. Bu, xüsusilə yaşlı insanlar, hamilə qadınlar və immuniteti zəif olan şəxslər üçün risklidir.
Mütəxəssis tövsiyə edir ki, insanlar bütöv qarpızları alsınlar və yeməkdən dərhal əvvəl onları kəssinlər. Bu, həm sağlamlıq baxımından daha təhlükəsizdir, həm də məhsulun təbii dad və keyfiyyətinin qorunmasına kömək edir.
Aytəkin TOFİQQIZI

